Giovanni Landoni, M.D., Fabrizio Monaco, M.D., Lian Kah Ti, M.B., B.S., M.Med
آسیب حاد کلیه (AKI) یکی از عوارض شایع جراحی قلب است. حتی AKI خفیف یا متوسط بهطور مستقل با افزایش عوارض و مرگومیر از جمله افزایش خطر بیماری مزمن کلیوی مرتبط است. در بیماران مبتلا به AKI شدید، درمان جایگزین کلیه رایج است.
این کار با دو برابر شدن هزینههای بستری در بیمارستان، کاهش کیفیت زندگی و مرگومیر بیشتر در طولانیمدت همراه است. با این حال، بهجز اجرای اقدامات حمایتی، هیچ مداخله پیشگیرانه واحدی برای AKI مرتبط با جراحی قلب وجود ندارد.
هیپوپرفیوژن کلیوی عامل اصلی کاهش نرخ فیلتراسیون گلومرولی (GFR) پس از بای پس قلبی ریوی است. مطالعات بر روی حیوانات نشان داده است که بای پس قلبی ریوی جریان خون کلیوی را بیش از ۵۰% کاهش میدهد و منجر به هایپوکسی بافت مدولاری کلیه میشود که بهدنبال آن کاهش GFR رخ میدهد. این مشاهدات در حال حاضر در مطالعات بر روی انسان تایید شده است.
در زمینه هیپوپرفیوژن کلیوی، انفوزیون اسیدهای آمینه ممکن است با به کارگیری ذخیره عملکردی کلیه، اثرات محافظتی در کلیهها داشته باشد. مطالعات قبلی نشان دادهاند که تزریق آمینو اسیدها با کاهش مقاومت شریانی آوران، کاهش فعالسازی فیدبک توبولوگلومرولی و افزایش فعالیت سنتاز اکسید نیتریک کورتیکال، جریان پلاسمایی nep140hron را افزایش میدهد. علاوه بر این، در مطالعات روی حیوانات، تزریق آمینو اسید باعث افزایش پرفیوژن کلیوی، اکسیژنرسانی کلیوی و GFR شد. در نهایت، مطالعات آزمایشی بر روی انسان شواهدی را نشان داده است که تزریق آمینو اسید بیخطر است و اثرات کوتاهمدت و بلندمدت مفیدی بر عملکرد کلیه پس از جراحی قلب و همچنین مزایای بالقوه بقا در بیماریهای بحرانی دارد. بر این اساس، ما کارآزمایی با آمینواسید درمانی داخل وریدی برای محافظت از کلیه در جراحی قلب (PROTECTION)، یک کارآزمایی چندملیتی، دوسوکور، تصادفیسازی شده و کنترلشده با دارونما را شامل بیماران بزرگسالی که قرار بود تحت عمل جراحی قلب با بای پس قلبی ریوی قرار بگیرند جهت بررسی این فرضیه که درمان با اسید آمینه داخل وریدی منجر به بروز کمتر AKI پس از عمل نسبت به دارونما میشود یا خیر را انجام دادیم.
پسزمینه: آسیب حاد کلیه (AKI) یک عارضه جدی و شایع جراحی قلب است که کاهش پرفیوژن کلیه یک عامل کلیدی در این بیماری است. اسیدهای آمینه داخل وریدی منجر به افزایش پرفیوژن کلیوی و جذب ذخیره عملکردی کلیه میشود. با این حال، کارآیی اسیدهای آمینه در کاهش بروز AKI پس از جراحی قلب نامشخص است.
مواد و روشها: در یک کارآزمایی دوسوکور چندملیتی، ما بهطور تصادفی بیماران بزرگسالی را که قرار بود تحت عمل جراحی قلب با بای پس قلبی ریوی قرار گیرند، قرار دادیم تا انفوزیون داخل وریدی ترکیبی از اسیدهای آمینه متعادل، با دوز ۲ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن ایده آل بدن در روز یا دارونما (محلول رینگر) به مدت ۳ روز دریافت کنند. پیامد اولیه وقوع AKI بود که بر اساس معیارهای بیماری کلیوی تعریف شد: بهبود معیارهای کراتینین نتایج جهانی. پیامدهای ثانویه شامل شدت AKI، استفاده و مدتزمان درمان جایگزین کلیه و مرگومیر در طول ۳۰ روز به هر علت بود.
نتایج: ما ۳۵۱۱ بیمار را در ۲۲ مرکز در سه کشور انتخاب کردیم و ۱۷۵۹ بیمار را در گروه اسید آمینه و ۱۷۵۲ بیمار را در گروه دارونما قرار دادیم. AKI در ۴۷۴ بیمار (۲۶.۹٪) در گروه اسید آمینه و در ۵۵۵ (۳۱.۷٪) در گروه دارونما رخ داد (خطر نسبی، ۰.۸۵؛ ۰.۷۷ تا ۰.۹۴). مرحله ۳ AKI بهترتیب در ۲۹ بیمار (۱.۶٪) و ۵۲ بیمار (۳.۰٪) رخ داد (خطر نسبی، ۰.۵۶؛ ۰.۳۵ تا ۰.۸۷). درمان جایگزین کلیه در ۲۴ بیمار گروه اسید آمینه (۱.۴٪) و در ۳۳ بیمار گروه دارونما (۱.۹٪) استفاده شد. هیچ تفاوت اساسی بین دو گروه در سایر پیامدهای ثانویه یا عوارضجانبی وجود نداشت.
نتیجهگیری: در میان بیماران بالغ تحت عمل جراحی قلب، تزریق آمینو اسیدها منجر به کاهش بروز AKI میشود.
N Engl J Med 2024;391:687-698. June 12, 2024. VOL. 391 NO. 8