سال 18, شماره 139, ماهنامه عرصه پزشکی

شکم اسکافوئید بزرگسالان

Joanna L. Langner, MS. Gregory B. Seymann, MD

یک مرد ۵۱ ساله مبتلا به سندرم پیشرفته گیلن باره با نارسایی مزمن تنفسی که نیاز به تراکئوستومی داشت، جهت ارزیابی لکوسیتوز تحت CT اسکن (توموگرافی کامپیوتری) شکم قرار گرفت. بیمار به تغذیه با لوله گاستروستومی وابسته بود و به‌شدت دچار سو تغذیه و کمبود وزن با شاخص توده بدن ۱۸.۶۰ کیلوگرم بر متر مربع بود.

معاینه به‌دلیل تحلیل عضلانی قابل توجه در سراسر، با پاراپارزی تمام اندام‌ها قابل‌توجه بود. کانتور شکم با برجسته شدن تاج‌های ایلیاک و حاشیه‌های دنده‌ای عمیقاً مقعر بود.

اصطلاح «اسکافوئید» که از اصطلاح یونانی «قایق» گرفته شده است، معمولاً برای توصیف شکم در کودکان مبتلا به فتق دیافراگمی بزرگ مادرزادی استفاده می‌شود. در چنین مواردی، انتقال محتویات شکم به داخل حفره قفسه سینه در ترکیب با عضلات شکمی نسبتاً توسعه نیافته در کودکان منجر به ایجاد یک دیواره شکمی مقعر و نه محدب می‌شود.

اصطلاح «شکم اسکافوئید» کمتر در پزشکی بزرگسالان دیده می‌شود. در این مورد، علت شامل ضعف قابل توجه دیافراگم به‌دلیل سندرم گیلن باره و سوء تغذیه شدید است. ترکیبی از کاهش چربی، تحلیل عضلانی و اختلال در گردش دیافراگمی به‌دلیل نارسایی تنفسی منجر به یافته‌های چشمگیری در معاینه و تصویربرداری شد. همان‌طور که در شکل نشان داده شده است، کانتور شکم شکل قایق را نشان می‌دهد و منشا نام توصیفی را نشان می‌دهد.

شکل: تصویربرداری CT (توموگرافی کامپیوتری) از شکم، کاهش شدید چربی و عضله و دیواره شکمی عمیقاً مقعر مطابق با شکم اسکافوئید به‌دلیل سوء تغذیه شدید و بیماری عصبی عضلانی پیشرفته در زمینه سندرم گیلن باره را نشان می‌دهد. بیمار با داروهای ضد میکروبی، حمایت تنفسی و تغذیه تزریقی تحت درمان قرار گرفت و در آخرین پیگیری به بهبود ادامه داد. این مورد و تصویربرداری مرتبط با آن، نمونه‌ای شدید از شکم اسکافوئید به‌دلیل ضعف عصبی عضلانی و سوء تغذیه پیشرفته را نشان می‌دهد.

The American Journal of Medicine. VOLUME 137, ISSUE 7, E126-E127, JULY 2024