سال 19, شماره 144, ماهنامه عرصه پزشکی

داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی در دوران حاملگی و خطر بیماری مزمن کلیه در دوران کودکی

مترجم: آناهیتا خاقانی – مهندس بهداشت

آیا استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) در بارداری با افزایش خطر بیماری مزمن کلیوی (CKD) در فرزندان مرتبط است؟

این مطالعه همگروهی روی ۱,۰۲۵,۲۵۵ کودک در تایوان نشان داد که مواجهه با NSAIDها در دوران حاملگی با افزایش خطر CKD در کودکان تک قلو مرتبط است.

با این حال، مقایسه خواهر و برادر هیچ ارتباطی بین مصرف NSAID بارداری و CKD دوران کودکی نشان نداد. خطر بالاتر CKD با قرار گرفتن در معرض ایندومتاسین و کتورولاک در سه ماهه اول، قرار گرفتن در معرض دیکلوفناک و مفنامیک اسید در سه ماهه دوم و قرار گرفتن در معرض ایبوپروفن در سه ماهه سوم همراه بود.

معنی این یافته ها نشان می دهد که NSAID ها باید با احتیاط در دوران بارداری استفاده شوند، به ویژه برخی از NSAID ها در طول سه ماهه خاص.

بیماری مزمن کلیه (CKD) یک مشکل بهداشت عمومی جهانی است که بیش از ۱۰٪ از جمعیت عمومی در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. تشکیل نفرون انسان تقریباً در هفته های ۵ تا ۳۶ بارداری اتفاق می افتد. مواجهه با یک محیط نامطلوب مادری در طول رشد جنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد. بنابراین، پرداختن به استفاده از داروهای نفروتوکسیک در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین بسیار مهم است.

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایندومتاسین، سنتز پروستاگلاندین را مهار می‌کنند و می‌توانند انقباضات رحمی را برای به تاخیر انداختن زایمان زودرس کاهش دهند. با این حال، سازمان غذا و داروی ایالات متحده به دلیل خطر الیگوهیدرآمنیوس، آسیب کلیه و بسته شدن زودهنگام مجرای شریانی در جنین، اجتناب از NSAID ها را پس از هفته ۲۰ بارداری توصیه می کند. سیکلواکسیژناز ۱-(COX) و COX-2 آنزیم های ایزوفرم کلیدی در سنتز پروستاگلاندین هستند و نقش های همپوشانی در عملکردهای فیزیولوژیکی دارند. در حال حاضر، ایمنی انتخابی مهارکننده‌های COX بر پیامدهای کلیوی طولانی‌مدت در کودکانی که در دوران بارداری در معرض NSAIDs قرار دارند، نامشخص است.

افراد باردار معمولاً از NSAID ها به عنوان مسکن استفاده می کنند و استفاده از آنها در کشورهای غربی از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۳ به طور پیوسته افزایش یافته است. تقریباً ۸۴٪ از افراد باردار گزارش کرده اند که در طول سه ماهه اول از NSAID های بدون نسخه استفاده می کنند. برای پرداختن به دانش در مورد سمیت کلیوی جنینی مرتبط با NSAID، این مطالعه با هدف ارزیابی ارتباط بین مواجهه با NSAID در سه ماهه های مختلف بارداری و خطر CKD در دوران کودکی انجام شد.

اهمیت مواجهه با داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) ممکن است خطر پیامدهای نامطلوب کلیه جنین را افزایش دهد. با این حال، جزئیات مربوط به زمان، NSAID های خاص، و پیامدهای طولانی مدت کلیه دوران کودکی محدود است.

هدف ارزیابی ارتباط بین مواجهه در زمان حاملگی با NSAID و خطر بیماری مزمن کلیوی (CKD) در دوران کودکی.

طراحی، محیط و شرکت کنندگان: این مطالعه کوهورت ملی ۱,۰۲۵,۲۵۵ کودک زنده متولد شده در تایوان را از ۱ ژانویه ۲۰۰۷ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۱۷ با پیگیری تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ ارزیابی کرد. کودکان بدون ارتباط معتبر مادر و کودک و با اطلاعات ناقص تولد حذف شدند. تجزیه و تحلیل داده ها از ۳۰ نوامبر ۲۰۲۳ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۴ انجام شد.

مواجهه: نسخه های مادر برای NSAID ها از آخرین دوره قاعدگی تا تولد.

پیامدها و اقدامات اصلی: پیامد اصلی بیماری مزمن کلیه دوران کودکی، شامل ناهنجاری های مادرزادی کلیه و مجاری ادراری و سایر بیماری های کلیوی بود. مدل‌های رگرسیون خطرات متناسب کاکس با احتمال معکوس تثبیت‌شده وزن درمان (نسبت خطر وزنی [wHR]) و یک تخمین‌گر sandwich  قوی برای تخمین خطر نسبی قرار گرفتن در معرض NSAID در بارداری، تنظیم‌شده برای ویژگی‌های نوزاد استفاده شد.

نتایج: این مطالعه شامل ۱۶۳۵۱۶ کودک تک قلو (۲۴%) بود که مادرانشان (میانگین سنی در بدو تولد، ۴.۹۲ سال) حداقل ۱ بار از NSAID در دوران بارداری استفاده کردند. مواجهه با NSAID حاملگی به طور قابل توجهی با خطر بالاتر CKD در دوران کودکی مرتبط بود (۱.۱۰؛ ۱.۰۵-۱.۱۵). هیچ ارتباطی بین استفاده از NSAID و سمیت کلیوی جنین در مقایسه با خواهر و برادر مشاهده نشد. خطرات افزایش یافته برای مواجهه در طول سه ماهه دوم (۱.۱۹؛ ۱.۱۱-۱.۲۸) و سه ماهه سوم (۱.۱۲؛ ۱.۰۳-۱.۲۲) در کودکان تک قلو آشکار شد. قرار گرفتن در معرض NSAID های خاص مرتبط با خطر CKD بالاتر شامل ایندومتاسین (۱.۶۹؛ ۱.۱۰-۲.۶۰) و کتورولاک (۱.۲۸؛ ۱.۰۱-۱.۶۲) در سه ماهه اول، دیکلوفناک (۱.۲۷؛ ۱.۱۳-۲.۱۳) و مفنامیک اسید (۱.۲۹؛ ۱.۱۵-۱.۴۶) در سه ماهه دوم و ایبوپروفن (۱.۳۴؛ ۱.۰۷-۱.۶۸) در سه ماهه سوم بود.

نتیجه‌گیری و ارتباط: در این مطالعه، مواجهه NSAID‌های حاملگی با افزایش قابل‌توجهی در خطر CKD در دوران کودکی در مقایسه بین خواهر و برادر همراه نبود. با این حال، یافته‌ها بر نیاز به احتیاط هنگام تجویز داروهای NSAID در دوران بارداری، به ویژه ایندومتاسین و کتورولاک در سه ماهه اول، مفنامیک اسید و دیکلوفناک در سه ماهه دوم و ایبوپروفن در سه ماهه سوم، برای اطمینان از ایمنی کلیه‌های فرزند تاکید می‌کنند.

You-Lin Tain, MD, PhD; Lung-Chih Li, MD, PhD; Hsiao-Ching Kuo, MSc

JAMA Pediatr.  December 23, 2024. doi:10.1001/jamapediatrics.2024.4409