سال 19, شماره 141, ماهنامه عرصه پزشکی

هیپرهیدروزیس چشایی پس از جراحی پاروتید

Tien-Ru Huang, M.D.  Jih-Chin Lee, M.D., Ph.D

خانمی ۷۶ ساله با سابقه پاروتیدکتومی سمت چپ با سابقه ۲ ساله تعریق صورت هنگام غذا خوردن به کلینیک گوش و حلق و بینی مراجعه کرد. هفت سال قبل، غده پاروتید به دلیل آدنوم پلئومورفیک برداشته شده بود. در معاینه فیزیکی، صورت بیمار متقارن و رنگ و رطوبت پوست در دو طرف صورت برابر بود. با خوردن گوشت خوک، صورتش به تدریج اریتماتوز و فقط در سمت چپ عرق می‌کرد [پانل A، ده (۱۰) ثانیه پس از شروع جویدن، پانل B، سی (۳۰) ثانیه، پانل C، پنجاه (۵۰) ثانیه بعد، و پانل D، هفتاد و پنج (۷۵) ثانیه بعد]. پس از ۱ دقیقه جویدن، دانه های عرق روی گونه چپ بیمار چکید. پس از جراحی پاروتید، تشخیص هیپرهیدروزیس چشایی داده شد (همچنین به عنوان سندرم فری شناخته می شود). هیپرهیدروز چشایی زمانی رخ می دهد که فیبرهای پاراسمپاتیک از عصب گوش راست و تمپورال از جراحی پاروتید به صورت نابجا باقی مانده باشد. در حین غذا خوردن، این امر منجر به فعال شدن غدد عرق پوستی به جای تولید بزاق توسط غده پاروتید می شود. این عارضه یک عارضه شایع پاروتیدکتومی است اما بر خلاف این مورد معمولاً بلافاصله پس از جراحی رخ می دهد. درمان با تزریق سم بوتولینوم یا جراحی ترمیمی با بیمار در میان گذاشته شد. با این حال، او ترجیح داد با علائم زندگی کند.

N Engl J Med 2024;391: e21. September 7, 2024. VOL. 391 NO. 10