سال 19, شماره 141, ماهنامه عرصه پزشکی

دستورالعمل‌های جدید جالب در پیری

مترجم: شیدا برخورداری ارشد مهندسی پزشکی

پس از رسیدن به سنی که رسماً «سالمندی» نام‌گذاری شده است، متوجه علاقه روزافزون به مقالات بالینی و علمی هستیم که با پیری سر و کار دارند. مواد درگیر در پیری و تکنیک‌های مناسب جهت کند کردن فرآیند پیری مورد علاقه هستند!.

اخیراً چندین مطالعه جالب و حتی جذاب در این زمینه منتشر شده که این مقالات در زیر فهرست شده‌اند و به‌طور خلاصه مورد بحث قرار می‌گیرند.

  1. تأثیر ضعف بر اثربخشی و ایمنی کنترل شدید فشار خون در سالمندان. این مطالعه با استفاده از داده‌های مطالعه SPRINT (کارآزمایی مداخله فشار خون سیستولیک) انجام شد. همان‌طور که انتظار می‌رود، ضعف با خطر بالای قلبی عروقی همراه بود. با این حال، بیماران ضعیفی که کنترل فشار خون تهاجمی‌تری دریافت کردند، در مقایسه با افرادی که فشار خونشان به‌طور کمتر تهاجمی مدیریت می‌شد، نتایج مثبتی از خود نشان دادند. تفاوت فشار خون بین بیماران تحت مدیریت شدید و بیمارانی که کنترل فشار خون استاندارد را دریافت می‌کردند، نسبتاً کم ​​بود. با این وجود، بیمارانی که به‌شدت تحت درمان بودند، انفارکتوس میوکارد و همچنین مرگ‌ومیرهای ناشی از علل مختلف کمتری داشتند.

در این مرحله به کلمه احتیاط نیاز است، زیرا در مطالعه SPRINT، بیماران تحت مدیریت شدید در مقایسه با بیماران تحت مدیریت کم‌تر تهاجمی اپیزودهای افت فشار خون، سنکوپ و آسیب حاد کلیوی بیشتری داشتند. در طول سال ۲۰۲۲، یکی از ما در حین خدمت در واحد مشاوره قلب و عروق، ۶ بیمار را با شکستگی‌هایی که در طول سقوط سنکوپال ایجاد می‌شود، مشاهده کرد. هر یک از این افراد درمان تهاجمی برای فشار خون بالا یا نارسایی قلبی دریافت کرده بودند و نیمی از این گروه کوچک ضعیف بودند. ذکر این نکته ضروری است که در طول ماه‌های تابستان سنکوپ در جنوب غربی کویر در مقایسه با مناطق شمالی شایع‌تر است. این مورد به‌ویژه در بیماران مبتلا به فشار خون بالا، نارسایی قلبی یا بیماری عروق کرونر که داروهایی جهت گشادکنندگی عروقی دریافت می‌کنند، بیشتر است. در طول تابستان، دمای بالای محیط و رطوبت کم منجر به اتساع سیستمیک عروق و کم آبی متوسط ​​می‌شود که فشار خون را بیشتر کاهش می‌دهد و باعث افت فشار خون می‌شود. درسی که از این نتایج گرفته می‌شود این است که پزشکان نباید از افزایش فشار خون در بیماران مسن دارای ضعف یا بدون ضعف چشم‌پوشی کنند، اما نظارت دقیق بر فشار خون در خانه بسیار اهمیت دارد، به‌خصوص زمانی‌که دمای محیط بالا و رطوبت هوا پایین است.

  1. آیا کاهش فشار خون منجر به کاهش عملکرد شناختی در افراد مسن می‌شود؟ این نگرانی وجود دارد که کاهش شدید فشار خون ممکن است تأثیر نامطلوبی بر شناخت داشته باشد و حتی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد. جهت پاسخ دادن به این سوال، هیوز و همکارانش یک بررسی سیستماتیک و فراتحلیل از ۱۲ آزمایش تصادفی شامل ۹۲۱۳۵ شرکت‌کننده با فشارخون بالا انجام دادند. یافته‌های اصلی این مطالعه این بود که درمان فشار خون بالا با کاهش متوسط اما از نظر آماری معنی‌دار، ۷ درصدی در نتیجه ترکیبی زوال عقل یا اختلال شناختی با شروع جدید، و همچنین کاهش مشابه در زوال شناختی همراه بود. این یافته‌ها توسط نتایج مطالعه SPRINT-MIND، یک مطالعه فرعی از پیش تعیین شده SPRINT، که نشان داد کنترل شدید فشار خون، بروز زوال عقل احتمالی را تا ۱۷% کاهش می‌دهد، پشتیبانی می‌شود، اگرچه این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نبود. با این حال، کاهش ۱۵ درصدی قابل‌توجهی در نتیجه ثانویه اختلال شناختی خفیف یا زوال احتمالی وجود داشت. پیام اصلی این مطالعات این است که فشار خون سیستولیک هدف mm/Hg120-130 نه‌تنها خطر حوادث قلبی عروقی (از جمله سکته مغزی) را در افراد مسن کاهش می‌دهد، بلکه احتمالاً تأثیر کوچک اما از نظر بالینی مهمی در کاهش اختلال عملکرد شناختی مرتبط با سن دارد.
  2. ارتباط بین از دست دادن دندان و کیفیت رژیم‌غذایی با تسریع روند پیری. در انتشار اخیر، خو و همکارانش داده‌های تحقیقات NHANES آمریکا (بررسی ملی سلامت و تغذیه) را تجزیه وتحلیل کردند. آنها مشاهده کردند که بیمارانی که در بالاترین چارک از دست دادن دندان قرار داشتند، پیری را باتوجه به انواع آزمایش‌های بیوشیمیایی و سن تقویمی تسریع کرده‌اند. جای تعجب نیست که رژیم‌غذایی نامناسب در بیماران مبتلا به ضایعات دندانی و پیری تسریع شده نیز شایع‌تر بود. مکانیسم تسریع پیری در این بیماران ممکن است التهاب مزمن مربوط به بیماری پریودنتال و آبسه‌های دندانی باشد که با آترواسکلروز مرتبط هستند. پیام این مطالعه کاملاً واضح است: اگر فردی بخواهد به آرامی و آهستگی پیر شود، باید رژیم‌غذایی سالمی داشته باشد و آن را با یک برنامه عالی بهداشت دهان و دندان ترکیب کند.
  3. تغذیه تکمیلی در بیماران مسن و پیامدهای مراقبت‌های بهداشتی. بیش از ۳۵ میلیون آمریکایی در خانواده‌هایی زندگی می‌کنند که احتمال تغذیه نامناسب در آن‌ها زیاد است. فقر و ضعف به این وضعیت کمک می‌کند که متاسفانه این موضوع در بهترین ملت تغذیه شده جهان رخ می‌دهد. برکوویتز و همکارانش در دانشگاه کارولینای شمالی خاطرنشان کردند که بیماران Medicare و Medicaid با میانگین سنی ۷۴ سال که غذای مکمل را از طریق برنامه کمک تغذیه تکمیلی (SNAP) دریافت کرده‌اند در مقایسه با افراد مشابهی که مکمل‌های غذایی دریافت نکردند، به‌میزان کمتری در بیمارستان بستری شده‌اند، در بخش اورژانس کمتر ویزیت شده‌اند و مراقبت‌های طولانی مدت کمتری دریافت کرده‌اند. این نتیجه تعجب‌آور نیست زیرا تغذیه ناکافی در بیماران بستری در بیمارستان با انواع بیماری‌ها شایع است. پزشکان باید نسبت به وضعیت تغذیه‌ای بیماران خود آگاه باشند. من اغلب از بیماران مسن بستری و سرپایی درمورد چگونگی و تعداد دفعات تهیه غذایشان سؤال می‌کنم. پاسخ اغلب این است: «همسایگانم به من کمک می‌کنند تا از بازار غذا تهیه کنم.» هنگامی‌که از این بیماران پرسیده می‌شود که اغلب چند بار غذا تحویل داده می‌شود، پاسخ معمولاً مبهم است و قویاً نشان می‌دهد که این افراد رژیم‌غذایی مناسبی ندارند. این بیماران اغلب بسیار لاغر هستند، اما می‌توانند چاق هم باشند و سوءتغذیه تا زمانی‌که ترکیبات شیمیایی خون آن‌ها این واقعیت را تایید کند که رژیم‌غذایی کافی مصرف نمی‌کنند، ناشناخته باقی می‌ماند. پزشکان باید با مددکاران اجتماعی همکاری کنند تا بلکه به بیماران مبتلا به سوءتغذیه جهت دسترسی به برنامه اسنپ کمک شود.
  4. آیا سنی که به‌نظر می‌رسید؛ میزان سلامتی شما را پیش‌بینی می‌کند؟. در ارائه شرح حال و معاینه فیزیکی شنیدن اینکه بیمار مسن‌تر یا جوان‌تر از سن اعلام شده به‌نظر برسد، معمول است. سیگار کشیدن اغلب عاملی کلیدی در این موضوع است که بیمار مسن‌تر از سن واقعی‌اش نشان داده می‌شود. چندین مطالعه بررسی کرده‌اند که آیا بروز پیری از جمله مواردی مانند چین و چروک صورت، الگوی طاسی و رنگ صورت با بروز بیماری و طول عمر ارتباط دارد یا خیر؟ آویلا و همکارانش متوجه شدند که مرگ‌ومیر کلی و عوارض ناشی از انواع بیماری‌ها با پیری صورت و طاسی افزایش پیدا می‌کند. با این وجود، نتایج حاصل از مطالعه قلب شهر کپنهاگ مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت که در آن بین مرگ‌ومیر و چروکیدگی صورت/طاسی ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری منطقی از این مطالعات این است که ظاهر مسن‌تر از سن واقعی ممکن است خطر افزایش بیماری مزمن را پیش‌بینی کند، اما افزایش مرگ‌ومیر را خیر.

امیدوارم خوانندگان ما این مطالعات در زمینه پیری را جالب بدانند. در حال حاضر تحقیقات زیادی درمورد فرآیند پیری و راه‌های به تاخیر انداختن پیری در حال انجام است. در نهایت ممکن است یک رویکرد علمی به چشمه جوانی کشف کنیم!.

Joseph S. Alpert, MD. Michael W. Rich, MD

The American Journal of Medicine. Volume 137, Issue 10. P911-912. October 2024