سال 18, شماره 134, ماهنامه عرصه پزشکی

درد شانه پس از عمل در بیمار مبتلا به سرطان ریه

مترجم: پروین امامی پرستار

یک آقای ۷۱ ساله به دلیل پنومونی ناشی از بیماری شدید کرونا ویروس ۲۰۱۹ (کووید-۱۹) در بیمارستان ما پذیرش شد. او سابقه سرطان ریه داشت که ۴ سال قبل به خاطر آن تحت لوبکتومی قسمت فوقانی و راست ریه همراه با برش دنده ششم راست و رادیوشیمی درمانی کمکی قرار گرفته بود. بیمار پس از پذیرش برای کووید با دگزامتازون درمان شد و علائم او بهبود یافت. البته او در روز پانزدهم بستری در بیمارستان هنگامی که دست راستش را روی تخت خود گذاشته بود دچار درد ناگهانی در شانه راست گردید. اگرچه طیف حرکتی خم کردن دست به طرف جلو و دورکردن  شانه به دلیل درد شدید ۳۰ درجه بود، اما قابلیت خم کردن شانه و دور کردن آن به طور پاسیو بیشتر از ۹۰ درجه بود. CT اسکن قفسه سینه (شکل) یک زاویه تحتانی اسکاپولای راست در محل داخل سینه ای را از طریق نقص و سوراخ توراکوتومی نشان داد که با جابجایی و دررفتگی اسکاپولای داخل سینه ای موافق بود. استامینوفن داخل وریدی برای بیمار تجویز شد و یک جراح توراسیک مشاوره بیمار را انجام داد. خوشبختانه بیمار زمانی که آرنج راستش را روی زانوی راست می گذاشت، دررفتگی اسکاپولای او به طور خودبخود جاانداخته می شد.

شکل: CT اسکن زاویه تحتانی اسکاپولای راست (پیکان) در یک محل داخل سینه ای از طریق نقص تراکوتومی را نشان می دهد. (A) نمای آگزیال. (B) نمای کرونال (تاجی).

در رفتگی اسکاپولا به داخل فضای سینه ای یک عارضه نادر بعد از توراکوتومی و بریدن دنده است. در رفتگی داخل سینه ای اسکاپولا را می توان به صورت مکانیسم تروماتیک (انرژی بالا) یا غیرتروماتیک (انرژی پایین) طبقه بندی کرد. عوامل خطر برای دررفتگی داخل سینه ایِ غیرتروماتیک اسکاپولا شامل حرکت غیرطبیعی شانه، ضعف یا بدشکلی شانه، استفاده از گلوکوکورتیکوئید، و رادیوشیمی درمانی می باشد. بنابراین بیماران مبتلا به سرطان ریه که تحت عمل جراحی بریدن دنده قرار میگیرند پس از عمل در معرض افزایش خطر در رفتگی داخل سینه ای اسکاپولا هستند،  مانند بیمار ما که این گونه بود. علائم دررفتگی داخل سینه ای و غیرتروماتیک اسکاپولا شامل شروع ناگهانی درد شدید شانه یا پشت و دشواری در بالابردن شانه می باشند. تشخیص دررفتگی اسکاپولای داخل سینه ای گاهی اوقات چالش برانگیز می باشد و به تاخیر می افتد. اگرچه سی تی اسکن معمولاً بیشترین روش تشخیصی است، اما بر اساس تاریخچه بیمار، مخصوصاً با عمل جراحی سینه ای و معاینه فیزیکی دقیق شک به این وضعیت و شناسایی به موقع ضروری می باشد. درمان اولیه عبارت است جا انداختن شانه به صورت بسته. اگر این روش موفقیت آمیز نباشد لازم است جا انداختن شانه به روش باز با عمل جراحی ترمیمی دیواره قفسه سینه انجام شود.

Junpei Komagamine, MD. Nao Tanaka, MD. Yasuhiro Kano, MD

The American Journal of Medicine. VOLUME 137, ISSUE 2, E29-E30, FEBRUARY 2024