Ke-hui Xu, MDS, MS. Ling Li, MDS, MS. Shuai-lin Jia, MD, MS
اگرچه از دست دادن دندان به طور گسترده ای به عنوان یک علامت معمولی پیری شناخته شده است، اما اینکه آیا با پیری تسریع شده مرتبط است و تا چه حد کیفیت رژیم غذایی واسطه این ارتباط است، ناشناخته است.
روشها دادهها از نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه جمعآوری شد. تعداد دندان های از دست رفته به عنوان تعداد محل های بی دندانی ثبت شد. پیری تسریع شده فنوتیپی با استفاده از ۹ بیومارکر معمول شیمی بالینی و سن تقویمی محاسبه شد. برای ارزیابی کیفیت رژیم غذایی از امتیاز شاخص تغذیه سالم ۲۰۱۵ (HEI-2015) استفاده شد. رگرسیون لجستیک چند متغیره و رگرسیون خطی برای تجزیه و تحلیل ارتباط بین از دست دادن دندان و پیری تسریع شده استفاده شد. تجزیه و تحلیل میانجی برای بررسی نقش میانجی کیفیت رژیم غذایی در ارتباط استفاده شد.
نتایج ارتباط بین از دست دادن دندان و پیری تسریع شده، تایید شد. بالاترین چارک از دست دادن دندان ارتباط مثبتی با پیری تسریع شده نشان داد (β=۱.۰۹۰؛ ۰.۵۵۵ تا ۱.۶۲۵). کیفیت رژیم غذایی با افزایش تعداد دندان های از دست رفته کاهش یافت و ارتباط منفی با تسریع پیری نشان داد. تجزیه و تحلیل میانجی نشان داد که امتیاز HEI-2015 تا حدی واسطه ارتباط بین از دست دادن دندان و تسریع پیری است (نسبت میانجیگری: ۵.۳۰۲٪؛ ۳.۴۲۲٪ تا ۷.۱۸۲٪). غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات به عنوان غذای واسطه کلیدی در نظر گرفته می شدند.
نتیجه گیری ارتباط بین از دست دادن دندان و پیری تسریع یافته و همچنین نقش واسطه ای جزئی کیفیت رژیم غذایی در این ارتباط تایید شد. این یافتهها نشان میدهد که باید به جمعیت با از دست دادن شدید دندانها و تغییرات کیفیت غذایی آنها توجه بیشتری شود.
The American Journal of Medicine. VOLUME 136, ISSUE 8, P773-779.E4, AUGUST 2023