سال 18, شماره 130, ماهنامه عرصه پزشکی

اثر جهانی عوامل خطر قابل اصلاح، بر بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر

The Global Cardiovascular Risk Consortium

بیماری‌های قلبی عروقی شایع‌ترین بیماری‌های غیرواگیر در سراسر جهان هستند و تقریباً یک سوم کل مرگ و میرها را در سراسر جهان تشکیل می‌دهند. عوامل خطر قابل اصلاح مانند شاخص توده بدن، فشار خون سیستولیک، سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم، سیگار کشیدن و دیابت درصدی از شیوع و بروز بیماری های قلبی عروقی را تشکیل می دهند. با این حال، درصد با توجه به جمعیت مورد مطالعه و روش های مورد استفاده متفاوت است. این عوامل خطر برای به دست آوردن امتیازهای خطر کنونی برای تخمین خطر ۱۰ ساله بیماری قلبی عروقی استفاده می شود، اگرچه وزن های متفاوتی به آنها داده می شود. این عوامل خطر قلبی عروقی نیز ارتباط متفاوتی با پیامدهای قلبی عروقی و غیر قلبی عروقی دارند. مصرف دخانیات به شدت با مرگ زودرس مرتبط است، در حالی که افزایش فشار خون و سطح کلسترول لیپوپروتئین غیر چگالی (HDL) به طور خاص با بیماری قلبی عروقی مرتبط است.

کاهش مناسب بار بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ به هر دلیلی برای افراد و جمعیت‌ها را می‌توان با درک بهتر ارتباط منطقه و جنسیت این عوامل خطر قلبی عروقی با توسعه بیماری‌های قلبی عروقی به دست آورد. کنسرسیوم جهانی خطر قلبی عروقی یک مجموعه داده جهانی هماهنگ در سطح فردی از گروه های مبتنی بر جمعیت را برای غلبه بر محدودیت های داده های خلاصه و ناهمگونی روش شناختی، تجزیه و تحلیل کرد.

سابقه: پنج عامل خطر قابل تعدیل با بیماری های قلبی عروقی و مرگ به هر علتی مرتبط هستند. مطالعاتی با استفاده از داده‌های سطح فردی برای ارزیابی شیوع منطقه‌ای و جنسیتی عوامل خطر و تأثیر آنها بر این پیامدها وجود ندارد.

مواد و روش ها: ما داده های سطح فردی را از ۱۱۲ مطالعه کوهورت انجام شده در ۳۴ کشور و ۸ منطقه جغرافیایی شرکت کننده در کنسرسیوم جهانی خطر قلبی عروقی گردآوری و هماهنگ کردیم. ما ارتباط بین عوامل خطر (شاخص توده بدن، فشار خون سیستولیک، کلسترول لیپوپروتئین بدون چگالی، سیگار کشیدن فعلی و دیابت) و بیماری قلبی عروقی و مرگ ناشی از هر علت را با استفاده از تحلیل‌های رگرسیون کاکس، طبقه‌بندی شده بر اساس منطقه جغرافیایی، سن و جنس بررسی کردیم. کسرهای قابل انتساب جمعیت برای بروز ۱۰ ساله بیماری قلبی عروقی و مرگ و میر ۱۰ ساله به هر علت برآورد شد.

نتایج: در میان ۱,۵۱۸,۰۲۸ شرکت کننده (۵۴.۱٪ از آنها زن) با میانگین سنی ۵۴.۴ سال، تغییرات منطقه ای در شیوع پنج عامل خطر قابل اصلاح مشاهده شد. بروز بیماری قلبی عروقی در ۸۰۵۹۶ شرکت‌کننده طی یک پیگیری متوسط ۷.۳ سال (حداکثر، ۴۷.۳) رخ داد و ۱۷۷۳۶۹ شرکت‌کننده در طول متوسط پیگیری ۸.۷ سال (حداکثر، ۴۷.۶) فوت کردند. برای هر پنج عامل خطر در مجموع، کسری کل منتسب به جمعیت جهانی از بروز ۱۰ ساله بیماری قلبی عروقی ۵۷.۲٪ (۵۲.۴ تا ۶۲.۱) در بین زنان و ۵۲.۶٪ (۴۹.۰ تا ۵۶.۱) در میان مردان، و مقادیر متناظر برای ۱۰ نفر بود. مرگ و میر ناشی از همه علل سالانه ۲۲.۲% (۱۶.۸ تا ۲۷.۵) و ۱۹.۱% (۱۴.۶ تا ۲۳.۶) بود.

نتیجه گیری: داده های هماهنگ شده در سطح فردی از یک همگروهی جهانی نشان داد که ۵۷.۲% و ۵۲.۶% از موارد بروز بیماری قلبی عروقی در بین زنان و مردان، و ۲۲.۲% و ۱۹.۱% از مرگ و میرها به هر علتی در بین زنان و مردان به ترتیب ممکن است به پنج عامل خطر قابل تعدیل منتسب باشد.

N Engl J Med 2023; 389:1273-1285. October 5, 2023