سال 18, شماره 131, ماهنامه عرصه پزشکی

سندرم لیز تومور خودبخودی در سرطان تخمدان درمان نشده

Carly M. Weber, DO. David A. Cohen, MD. Kaitlin M. Daugherty, BS

سندرم لیز تومور ناشی از لیز سریع سلول‌های تومور با ناهنجاری‌های الکترولیتی ناشی از آن است که معمولاً در شرایط بدخیمی‌های خونی رخ می‌دهد. این حالت می تواند خود به خود رخ دهد، اما بیشتر با شروع شیمی درمانی سیتوتوکسیک مرتبط است. این وضعیت در تومورهای جامد بسیار نادر و در سرطان های زنانه نادرتر است. تنها ۳ مورد دیگر از سندرم لیز تومور خود به خود در سرطان تخمدان وجود دارد.

مقدمه: بیمار خانمی ۷۴ ساله با سابقه سرطان تخمدان مرحله IV اخیراً تشخیص داده شده و سرطان پستان پس از ماستکتومی است. مشخص شد که او قبل از شروع شیمی‌درمانی آزمایش های غیرطبیعی دارد و توصیه شد به بخش اورژانس مراجعه کند.

در آزمایش های او کراتینین ۳.۹ میلی گرم در دسی لیتر (پایه ۱.۷)، نیتروژن اوره خون ۸۶ میلی گرم در دسی لیتر، پتاسیم ۶.۹ میلی گرم در دسی لیتر، فسفات ۶.۹ میلی گرم در دسی لیتر، اسید اوریک ۱۶.۳ میلی گرم در دسی لیتر و کلسیم ۸.۶ میلی گرم در دسی لیتر بودند. بنابراین وی جهت سندرم لیز تومور مشکوک با راسبوریکاز و مایعات IV تحت درمان قرار گرفت. پس از یک درمان با راسبوریکاز، سطح اسید اوریک او به سطوح غیرقابل تشخیص کاهش یافت. پس از بهبود کراتینین، او واجد شرایط شیمی درمانی شد.

بحث: سندرم لیز تومور یک عارضه بالقوه تهدید کننده زندگی بدخیمی است. معیارهای Cairo-Bishop برای تشخیص سندرم لیز تومور شامل سطح اسید اوریک ≥۸ mg/dL، پتاسیم ≥۶ mEq/L، فسفر ≥۴.۵ mg/dL و کلسیم ≤۷ mg/dL است. دو یا چند مورد از معیارها برای تشخیص مورد نیاز است. در مورد ما، بیمار هر ۴ معیار را داشت، اما هرگز شیمی درمانی را شروع نکرده بود. سندرم لیز تومور بیشتر در بدخیمی های خونی پس از شروع شیمی درمانی رخ می دهد، اما ۲۰ درصد موارد در بدخیمی های تومور جامد رخ می دهد. تنها ۱۰ مورد از سندرم لیز تومور در سرطان های زنانه گزارش شده است که ۵ مورد سرطان تخمدان پس از دریافت شیمی درمانی است. طبق اطلاعات ما، تنها ۳ مورد سندرم لیز تومور خود به خود در سرطان تخمدان گزارش شده است.

اگرچه سندرم لیز تومور نادر است، اما در بدخیمی های تومور جامد به دلیل میزان مرگ و میر بالا، مهم است. عوامل خطر شامل بار بالای تومور، متاستاز کبدی، سطوح بالای لاکتات دهیدروژناز و اسید اوریک یا نارسایی کلیوی است.

درمان شامل هیدراتاسیون وریدی تهاجمی، پر شدن الکترولیت، و عوامل کاهش دهنده اسید اوریک در صورتی که اسید اوریک در تشخیص بالا باشد می باشد. میزان مرگ و میر سندرم لیز تومور با تومورهای جامد بیشتر از سرطان های خونی است و تا ۴۰ درصد می رسد. بیمار ما با درمان بهبود یافت و شیمی درمانی را قبل از ترخیص شروع کرد.

The American Journal of Medicine. VOLUME 136, ISSUE 10, E201, OCTOBER 2023