سال 18, شماره 129, ماهنامه عرصه پزشکی

تأثیر همودیافیلتراسیون یا همودیالیز بر مرگ و میر در نارسایی کلیه

Peter J. Blankestijn, M.D., Robin W.M. Vernooij, Ph.D., Carinna Hockham, Ph.D

نارسایی کلیه یک بیماری مزمن غیر واگیر شدید و شایع است که شیوع آن در سراسر جهان رو به افزایش است. همودیافیلتراسیون و همودیالیز دو روش درمانی پذیرفته شده و رایج برای بیماران مبتلا به این بیماری هستند. اگرچه همودیالیز بیشتر به طور کلی استفاده می شود.

از میان چهار کارآزمایی تصادفی‌سازی‌شده و کنترل‌شده که بررسی کرده‌اند آیا همودیافیلتراسیون در مقایسه با همودیالیز مزایای بیشتری دارد یا خیر، سه کارآزمایی بی‌نتیجه بودند، در حالی که چهارمین ترایال مزیت بقای همودیافیلتراسیون را نشان داد. یک متاآنالیز از داده‌های شرکت‌کننده منفرد از چهار کارآزمایی حاکی از مزایای بقا با همودیافیلتراسیون زمانی است که حجم همرفتی با دوز بالا، با آستانه فرضی حداقل ۲۳ لیتر در هر جلسه در حالت پس از رقیق‌سازی ارائه می‌شود. تجزیه و تحلیل وابستگی به دوز از پیش تعریف نشده بود. بنابراین، خطر سردرگمی با توجه به نشانه های پزشکی برای درمان وجود دارد. نتایج متاآنالیز با روش‌های مختلف دیالیز، بی‌نتیجه بود. به علت چنین عدم قطعیتی، ما یک کارآزمایی عمل‌گرایانه، با برچسب باز، تصادفی‌سازی شده و کنترل ‌شده را برای بررسی اینکه آیا همودیافیلتراسیون با دوز بالا در مقایسه با همودیالیز با شار بالا معمولی مزیتهای بالاتری را ارائه می‌دهد آغاز کردیم.

مواد و روش ها: ما یک کارآزمایی عملی، چندملیتی، تصادفی و کنترل‌شده را شامل بیماران مبتلا به نارسایی کلیه که حداقل به مدت ۳ ماه همودیالیز با شار بالا دریافت کرده بودند، انجام دادیم. در نظر گرفته شد که همه بیماران کاندیدای حجم همرفتی حداقل ۲۳ لیتر در هر جلسه (بر اساس نیاز برای همودیافیلتراسیون با دوز بالا) بوده و قادر به تکمیل ارزیابی های پیامد گزارش شده توسط بیمار بودند. بیماران برای دریافت همودیافیلتراسیون با دوز بالا یا ادامه همودیالیز معمولی با شار بالا تعیین شدند. نتیجه اولیه مرگ با هر علتی بود. پیامدهای ثانویه کلیدی عبارت بودند از مرگ با علت خاص، ترکیبی از حوادث قلبی عروقی کشنده یا غیرکشنده، پیوند کلیه، و بستری شدن مکرر همه علت یا عفونت در بیمارستان.

نتایج: در مجموع ۱۳۶۰ بیمار تحت بررسی تصادفی قرار گرفتند: ۶۸۳ نفر برای دریافت همودیافیلتراسیون با دوز بالا و ۶۷۷ نفر برای دریافت همودیالیز با شار بالا. میانگین پیگیری ۳۰ ماه (محدوده بین چارکی، ۲۷ تا ۳۸) بود. میانگین حجم همرفت در طول آزمایش در گروه همودیافیلتراسیون ۲۵.۳ لیتر در هر جلسه بود. مرگ با هر علتی در ۱۱۸ بیمار (۱۷.۳٪) در گروه همودیافیلتراسیون و ۱۴۸ بیمار (۲۱.۹٪) در گروه همودیالیز رخ داد.

نتیجه گیری: در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه استفاده از همودیافیلتراسیون با دوز بالا منجر به کاهش خطر مرگ به هر علتی نسبت به همودیالیز با شار بالا معمولی می شود.

N Engl J Med 2023; 389:700-709. August 24, 2023

نوشته های مشابه