سال 18, شماره 130, ماهنامه عرصه پزشکی

هماتوشزی کاذب، از مصرف مکمل چغندر

مترجم: فرناز اخباری ماما

هماتوشزی کاذب اغلب در اطفال توصیف می شود، اما به ندرت در جمعیت بزرگسال، به طور معمول در شرایط مصرف قابل توجه مواد غذایی نامناسب (اغلب چغندر)  دیده می شود. در اینجا ما یک مورد از هماتوشزی کاذب را با مصرف مکمل چغندر توصیف می‌کنیم و جنبه جدیدی به تاریخچه کامل هماتوشزی اضافه می‌کنیم.

آقای ۷۹ ساله با سابقه پزشکی قبلی که از نظر فیبریلاسیون دهلیزی قابل توجه در آپیکسابان و بیماری عروق کرونر پس از بای پس کلوپیدوگرل با شکایت اصلی ۴ روز تهوع پس از غذا همراه با ۳ روز سیاه بودن مدفوع به اورژانس مراجعه کرد. علاوه بر این قبل از مراجعه، بیمار ۲ روز استفراغ غیرخونی غیر صفراوی، تعریق شبانه و کسالت عمومی داشت. در شرح حال اولیه، او تب، سرفه، درد شکم یا علائم ویروسی مرتبط را انکار کرد. علاوه بر این، مصرف الکل و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی نداشت، اما قرص چغندر  ۲ تا ۳ روز قبل از شروع علائم خورده بود. وی اظهار داشت که آخرین کولونوسکوپی وی ۲ سال قبل از مراجعه انجام شده و فقط  پولیپ داشته است. در حالی که در اورژانس، بیمار دچار تب با علائم حیاتی همودینامیک پایدار بود. درآزمایش های اولیه  کاهش خفیف هموگلوبین به ۱۲ (از پایه ۱۴.۱)، نسبت نرمال شده بین المللی ۱.۴، اسید لاکتیک ۴.۶، و تعداد پلاکت ۳۴۱ پلاکت در میکرولیتر قابل توجه بودند. در CT شکم و لگن یافته ها طبیعی و در معاینه فیزیکی، برادی کاردی، سوفل قلبی سیستولیک خفیف و شکم غیر حساس و غیرمتسع قابل توجه بود. معاینه رکتال دیجیتال انجام شد و مدفوع قهوه ای رنگ را نشان داد که هموکولت منفی بود. اپیکسابان بیمار  قطع شد و برای بررسی بیشتر بستری شد. در طول بستری شدن در بیمارستان، بیمار با تجویز مایعات از نظر بالینی بهبود یافت و دیگر مدفوع سیاه رنگ نداشت. او درمان با مهارکننده پمپ پروتون را شروع کرد، قبل از ترخیص از خانه مجدداً داروهای ضد انعقاد خوراکی مستقیم تجویزشد و به او توصیه شد مصرف مکمل‌های چغندر را متوقف کند. ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی و کولونوسکوپی سرپایی بعدی انجام شد و فقط  پولیپ های پراکنده کولون داشت.

اهمیت بالینی: در ایالات متحده، میزان سالانه بستری شدن در بیمارستان برای خونریزی های دستگاه گوارش فوقانی تقریباً ۶۷ در هر ۱۰۰۰۰۰ است. برخی از این بیماران خونریزی قابل توجهی دارند که نیاز به مداخله فوری دارند. بسیاری از آنها تا حد زیادی پایدار خواهند بود و می توانند به صورت سرپایی ارزیابی شوند. و تعداد کمی از آنها تظاهراتی منطبق با شبه هماتوشزی خواهند داشت. در گذشته مواردی از هماتوشزی کاذب به ویژه در زمینه اطفال گزارش شده است.

غذاهایی مانند چغندر تأثیر منحصر به فردی بر میکروبیوم دستگاه گوارش دارند و نشان داده شده است که رنگ استفراغ و مدفوع را تغییر می دهند. به دلیل ماهیت ترکیبات بسیار فعال زیستی آنها و توانایی تبدیل شدن به اکسید نیتریک پس از تجزیه، چندین مطالعه مکمل های چغندر را با توانایی آنها در کاهش فشار خون مرتبط دانسته اند. با این حال، مطالعات کمی بر روی اثرات گوارشی مصرف بیش از حد مکمل‌های چغندر متمرکز شده‌اند. در اینجا، ما یک بیمار مبتلا به هماتوشزی کاذب ناشی از مکمل چغندر را توصیف می کنیم. شکایت وی از مدفوع سیاه، کاهش خفیف هموگلوبین و اسیدوز لاکتیک نگران کننده بود، اما با علائم حیاتی طبیعی و نیتروژن اوره خون ۱۸ به وضعیت متعادل برگشت. حتی با وجود سابقه گزارش شده ملنا (نسبت احتمال [LR] 5.1-5.9) ما را به سمت این تشخیص راهنمایی کرد، این بیمار هیچ ناراحتی شکمی (LR 2.3)، ملنا در معاینه رکتوم (LR 25)، یا کم خونی شدید (LR 2.6) نداشت. علاوه بر این، شواهدی مبنی بر دفع مدفوع خونی در طول بستری شدن وی وجود نداشت (LR 0.05) و نیتروژن: کراتینین اوره خون وی کمتر از ۳۰ بود (LR 0.53). ترکیبی از این یافته‌ها که در این مورد با سابقه بالینی مناسب در نظر گرفته شد، نشان‌دهنده احتمال کم خون‌ریزی واقعی از دستگاه گوارش فوقانی بیمار بود. با افزایش استفاده از مکمل‌های گیاهی، بهتر است که در صورت مواجهه با موردی که از نظر تشخیصی نامشخص است، تاریخچه تهاجمی‌تری را با تمرکز ویژه بر بررسی کامل مکمل‌های بدون نسخه بیمار دنبال کرد.

Ricardo Marin Tamayo, MD. Alonso Heudebert, MD. Robert Centor, MD

The American Journal of Medicine. VOLUME 136, ISSUE 9, E177-E178, SEPTEMBER 2023

نوشته های مشابه