سال 17, شماره 127, ماهنامه عرصه پزشکی

آنوریسم آئورت به سرعت پیشرونده ناشی از اشریشیا کلی

مترجم: فرناز اخباری ماما

یک خانم ۸۲ ساله با تب متناوب و درد در ناحیه دنده چپ در چند هفته گذشته مراجعه کرد. او ۱۸ ماه قبل مبتلا به پلی میالژی روماتیکا بود و پردنیزولون مصرف می کرد. او همچنین ۶ ماه قبل سابقه عفونت ادراری با اشریشیا کلی داشت. درمعاینه فیزیکی سوفل قلبی نداشت. دربررسی های آزمایشگاهی نشانگرهای التهابی به میزان قابل توجهی افزایش داشت (CRP بیست و شش (۲۶) میلی گرم در دسی لیتر؛ ESR صد و سه میلی (۱۰۳) متر در ساعت). در توموگرافی کامپیوتری قفسه سینه هیچ یافته قابل توجهی در رابطه با شکایات اصلی وجود نداشت (شکل A).

شکل

(A) اسکن توموگرافی کامپیوتری که هیچ یافته قابل توجهی در قوس آئورت در ویزیت اولیه نشان نمی دهد. (B) سه ماه بعد، یک آنوریسم ساکولار ۶۱×۴۰ میلی‌متری ساکولار و نامنظم آئورت که به سمت راست از قوس آئورت بیرون زده با ترشح مایع اطراف و تورم بافت نرم (فلش) با کنتراست تقویت‌شده نشان می‌دهد. (C) در آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی ،فشرده سازی جانبی و فرسایش مری گردنی را نشان می دهد.

با این حال، ۳ ماه بعد، او با گلودرد و هماتمز مراجعه کرد. توموگرافی کامپیوتری با کنتراست بزرگ شدن سریع یک آنوریسم ساکولار ۶۱×۴۰ میلی متری و نامنظم آئورت را نشان داد که به سمت راست از قوس آئورت بیرون زده همراه با ترشح مایع اطراف و تورم بافت نرم است (شکل B). آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی فشرده سازی جانبی و فرسایش مری گردنی را نشان داد (شکل C). بیمار به علت پارگی قریب الوقوع آنوریسم آئورت قفسه سینه با فیستول مری تحت تعویض اورژانس قوس کامل با بسته شدن پچ امنتال و گاستروستومی قرار گرفت. دربررسی بافت شناسی آئورت ضخیم شدن فیبری وجود داشت و آتروم مدیا بدون التهاب transmural یا adventitial تشخیص داده شد. E. coli در کشت دیواره آئورت تشخیص داده شد. در نهایت، آنوریسم آئورت عفونی تشخیص داده شد. آنتی بیوتیک ها بعد از عمل به مدت بیش از ۶ هفته تجویز شد. بیمار پس از عمل بهبود یافت اما یک سال بعد فوت کرد.

آنوریسم های آئورت عفونی نادر هستند (شیوع ۰.۷٪ – ۲.۶٪ از تمام آنوریسم های آئورت)، و بدون مداخلات مناسب با میزان مرگ و میر بالا به دلیل پارگی همراه است. آنوریسم های عفونی آئورت با تب، درد قفسه سینه و گلودرد تظاهر می کنند، اما گاهی ممکن است تا زمان تشکیل آنوریسم بدون علامت باشند.

گونه‌های استافیلوکوک، انتروکوک، استرپتوکوک و سالمونلا شایع‌ترین ارگانیسم‌های مسبب این بیماری هستند، اما در میزبان‌های در معرض خطر همیشه باید ارگانیسم کمتری را در نظر گرفت. به خصوص، باکتری های گرم منفی می توانند عفونت شریانی تهاجمی تری را ایجاد کنند و آنوریسم را مستعد پارگی و افزایش مرگ و میر کنند. تصویربرداری مکرربه صورت فالو آپ باید انجام شود.

یافته‌های رادیولوژیک حاکی از آنوریسم‌های عفونی آئورت شامل آنوریسم‌های ساکولار با شکل نامنظم با گشاد شدن سریع، همراه با ترشح مایع و تورم بافت نرم در مجاورت آئورت است.

Ken Nagahata, MD. Hiroyuki Kamiya, MD, PhD. Hiroki Takahashi, MD, PhD

The American Journal of Medicine. VOLUME 136, ISSUE 6, E109-E110, JUNE 2023