سال 17, شماره 124, ماهنامه عرصه پزشکی

مصرف نوشیدنی های شیرین شده و خطر سلامت قلب و عروق

Chayakrit Krittanawong, MD. Yusuf Kamran Qadeer, MD. Zhen Wang, PhD

نوشیدنی‌های شیرین ‌شده با شکر (مانند نوشابه‌های معمولی، قهوه/چای شیرین، نوشیدنی‌های انرژی‌زا/ورزشی یا هر نوشیدنی با قند افزوده) معمولاً در سرتاسر جهان مصرف می‌شوند و نوشیدنی‌های شیرین شده مصنوعی (یا غیر مغذی) معمولاً برای اجتناب یا کاهش دریافت کالری و گلیسمی بدون از بین بردن شیرینی مورد نظر مصرف می‌شوند. بر اساس نظرسنجی مصاحبه سلامت ملی، ۶۳ درصد از بزرگسالان ایالات متحده گزارش کردند که روزانه حداقل یک نوشیدنی شیرین شده با شکر می نوشند. رابطه بین نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی و سلامت قلبی عروقی قطعی نیست. هدف از این بررسی سیستماتیک و متاآنالیز، بررسی ارتباط بین مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی و سلامت قلب و عروق بود.

معرفی: نوشیدنی های شیرین شده با شکر و شیرین شده مصنوعی به طور معمول در سراسر جهان مصرف می شوند. با توجه به محبوبیت آنها، بحث های زیادی در مورد تأثیر این نوشیدنی ها بر سلامت قلب و عروق وجود دارد. ما به دنبال تعیین رابطه دقیق بین مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی بر سلامت قلب و عروق بودیم.

مواد و روش ها: همه مطالعاتی که ارتباط بین مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر/شیرین مصنوعی و سلامت قلب و عروق را گزارش کرده‌اند، از آغاز پایگاه داده تا سپتامبر ۲۰۲۲ با استفاده از کلمات کلیدی از چندین پایگاه داده استخراج شدند. ما از روش اثرات تصادفی DerSimonian & Laird برای تجزیه و تحلیل استفاده کردیم.

نتایج: از مجموع ۱۶ مطالعه آینده نگر، ۱.۴۰۵.۳۷۵ فرد برای میانگین پیگیری ۱۴.۸ سال پیگیری شدند. در مقایسه با مصرف کم نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی، مصرف بیشتر نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی با پیامدهای قلبی عروقی بیشتر همراه بود (HR از ۱.۲۷، ۱.۱۶-۱.۴۰ و نسبت های خطر ۱.۱۶، ۱.۰۲-۱.۳۳). به طور مشابه، در مقایسه با مصرف کم نوشیدنی‌های مصنوعی شیرین، مصرف بیشتر نوشیدنی‌های شیرین شده مصنوعی با پیامدهای قلبی عروقی بیشتر همراه بود (HR از ۱.۳۲، ۱.۱۲-۱.۵۷). به همین ترتیب، در مقایسه با مصرف کم نوشیدنی های شیرین شده با قند، مصرف بیشتر نوشیدنی های شیرین شده با قند با پیامدهای قلبی عروقی بیشتر همراه بود (HR از ۱.۲۱، ۱.۰۷-۱.۳۷ و نسبت های خطر ۱.۲۲، ۱.۰۹-۱.۳۵).

نتایج: افزایش مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی ممکن است با افزایش خطر ابتلا به عوارض قلبی عروقی و مرگ و میر مرتبط باشد، البته بدون ایجاد عوارض قلبی عروقی.

اهمیت بالینی: افزایش مصرف نوشیدنی های شیرین شده با شکر و احتمالاً شیرین شده مصنوعی، با تأثیرات مضر بر سلامت قلب و عروق همراه است.

از مصرف نوشیدنی های شیرین شده با شکر باید به شدت خودداری کرد.

همه افراد، حتی افراد سالم، باید تشویق شوند که از نوشابه، چای شیرین و آبمیوه همراه با هر گونه نوشیدنی بدون کالری خودداری کنند.

The American Journal of Medicine.  VOLUME 136, ISSUE 2, P163-171, FEBRUARY 2023

نوشته های مشابه