Yanqi Shao, MD. Xinyi Gao, MD. Peng Wang, MD. Xiaodong He, MD. Yu Geng, MD
ترومبوز سینوس کرونری مغزی شکلی از ترمبوآمبولیسم وریدی شدید اما نادر است. تقریباً ۷۰% از بیماران مبتلا به ترمبوز سینوس ورید مغزی خانم ها می باشند؛ خانم های سنین باروری از نظر دموگرافیکی بالاترین شیوع بیماری را دارند (۲.۷۸ در هر ۱۰۰.۰۰۰ نفر/ سال).
سندرم تخمدان پولی کیستیک از نظر اندوکراینوپاتی در خانم های سنین باروری شایع تر است که به وسیله ترشح بیش از حد اندروژن و قاعدگی نامنظم مشخص می شود و با عامل خطر برای ترمبوامبولی وریدی همراه است.
داروهای ضدبارداری خوراکی ترکیبی (COCs) حاوی استروژن و پروژستین از توصیه های ردیف اول برای موارد همراه با هیپراندروژنیسم هستند تا چرخه قاعدگی آنها تنظیم شود و سطوح فعال اندروژن کاهش یابد، بدین وسیله علائم بالینی ایجاد شده توسط اختلالات هورمونی تسکین می یابد.
طبق یک متاآنالیز که اخیرا انجام شده است، خانم هایی که COCs مصرف می کنند نسبت به خانم هایی که COCs نمی گیرند، ۷.۵۹ برابر بیشتر در معرض ابتلا به ترومبوز سینوس ورید مغزی قرار دارند (۹۵% CI: 3.82-12.09).
غالباً بیشترین سینوس هایی که مبتلا می شوند عبارتند از سینوس های ساژیتال و ترنس ورس و به دنبال آن وریدهای ژوگولار داخلی و کورتیکال قرار دارند.
در مواردی که ترمبوز سینوس ورید مرکزی وجود داشته باشد اما بیمار منع مصرف ضدانعقاد نداشته باشد باید بدون توجه به وجود خونریزی داخل کرانیال، هپارین با وزن مولکولی پایین را تجویز کرد. بیمارانی که علائم آنها علی رغم مصرف گسترده ضدانعقاد بدتر می شود ممکن است برای انجام اقدامات فوری اندوواسکولار شامل ترومبولیز داخل سینوسی، ترومبکتومی مکانیکی، و آنژیوپلاستی در نظر گرفته شوند.
The American Journal of Medicine. VOLUME 136, ISSUE 1, P60-62, JANUARY 01, 2023