سال 17, شماره 118, ماهنامه عرصه پزشکی

علامت فرانک در یک بیمار با دو سکته مغزی

مترجم: دکتر الهام خاقانی پزشک عمومی

مردی ۷۲ ساله، غیر سیگاری، با سابقه پزشکی فشار خون، کلسترول بالای خون، فیبریلاسیون دهلیزی و انفارکتوس میوکارد ۱۵ سال قبل با شکایت از مشکل صحبت کردن و ضعف ۶ ساعته دست چپ به اورژانس مراجعه کرد. جدای از فشار خون بالا،  ۱۰۰/۱۷۰ میلی متر جیوه، معاینه فیزیکی دیس آرتری همراه با مونوپلژی بازوی چپ و هیپواستزی را نشان داد.

یک چروک لاله گوش دو طرفه که به صورت مایل و به سمت عقب، با زاویه ۴۵ درجه، از تراگوس تا لبه گوش (علامت فرانک) امتداد یافته بود (شکل A) مشاهده شد. متعاقباً، بیمار تحت سی تی اسکن جمجمه فوری قرار گرفت که نشان دهنده انفارکتوس ایسکمیک لوب فرونتال راست، با انبساط همان طرف به جزیره ریل و کپسول خارجی، انفارکتوس ایسکمیک زیر قشری لوب جداری راست جزئی (شکل B و C)، همراه با کلسیفیکاسیون دو طرفه در بخش شریان کاروتید داخلی داخل جمجمه بود. سپس بیمار برای بررسی و درمان بیشتر به بخش مغز و اعصاب ارجاع داده شد.

شکل: (A) چین و چروک لاله گوش که به صورت مایل و رو به عقب، با زاویه ۴۵ درجه، از تراگوس تا لبه گوش (علامت فرانک) امتداد می یابد (فلش های قرمز). (ب) انفارکتوس ایسکمیک لوب فرونتال راست، با گسترش همان طرف به جزیره ریل و کپسول خارجی (محصور در دایره قرمز). (C) انفارکتوس ایسکمیک زیر قشری لوب جداری راست (محصور در دایره قرمز).

در سال ۱۹۷۳، پزشک آمریکایی سندرز تی فرانک برای اولین بار چین مورب گوش را توصیف کرد که بعداً به افتخار او “نشانه فرانک” نام گرفت و بر اهمیت آن به عنوان پیش ساز بیماری عروق کرونر (CAD) تاکید کرد. اگرچه طول و عمق آن ممکن است در بین افراد مختلف متفاوت باشد، مطالعات مختلف ارتباط بین علامت فرانک و CAD و همچنین بیماری شریان محیطی را نشان داده‌اند.

لیو و همکاران تلاش کردند تا تمام چین های گوش ممکن را در بیماران مبتلا به CAD موجود ثبت کنند و یک سیستم امتیازدهی را بر اساس یافته های خود معرفی کردند. در نهایت، ۴ نوع چین و چروک گوش مشخص شد: ۱) چین متقاطع ناشی از سوراخ گوش، ۲) چین متقاطع که ناشی از سوراخ گوش نیست (نشانه فرانک معمولی)، ۳) چین های عمودی که لاله گوش و صورت را تقسیم می کنند و ۴) چین های عمودی روی گوش. سمت صورت، در بین بیماران مبتلا به CAD با پیچیدگی بالا، شایع‌تر بود. بنابراین، بین امتیاز SYNTAX و امتیاز علامت فرانک یک تفاوت معنادار آماری ایجاد شد.

اخیراً علامت فرانک مربوط به بیماری های عروق مغزی، به ویژه سکته های ایسکمیک است. با این حال، پاتوفیزیولوژی تعریف کننده این همبستگی، مبهم است.

با این وجود، حضور همزمان ضخامت انتیما مدیا کاروتید و علامت فرانک در بیماران بدون علامت مبتلا به CAD تحت بالینی ممکن است به عنوان یک شاخص برای آترواسکلروز طولانی مدت عمل کند. نازال و همکاران گزارش می دهند که علامت فرانک معمولاً در بیمارانی با عوامل خطر از قبل موجود برای بیماری های عروق مغزی مانند فشار خون بالا و سابقه انفارکتوس میوکارد مانند بیمار ارائه شده در اینجا، یا حتی دیابت ملیتوس به وجود می آید.

از آنجایی که این چین و چروک گوش به راحتی در طی معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود، علامت فرانک می تواند به عنوان یک آزمایش غربالگری بالقوه برای CAD و سکته های ایسکمیک در نظر گرفته شود. با این حال، بسیار مهم است که همیشه وجود سایر عوامل خطر “کلیدی” را در نظر بگیریم تا به گمانه‌زنی‌های نادرست در مورد علامت فرانک و اهمیت پیش‌آگهی آن در بیماری‌های قلبی عروقی منجر نشود.

Konstantinos C. Christodoulou, MD. Ioannis Stouras, MD. Xafnoula Zlatidou, MD

The American Journal of Medicine. VOLUME 135, ISSUE 8, E296-E297, AUGUST 01, 2022

نوشته های مشابه