سال 15, شماره ۱۰۴, ماهنامه عرصه پزشکی

آیا کیسه صفرا برمی گردد؟ یک سروما در حفره کیسه صفرا

مترجم: آناهیتا خاقانی مهندس بهداشت

مردی ۸۸ ساله با سابقه ۲ روز تب و استفراغ به بیمارستان مراجعه کرد. وی ۱۴ روز زودتر دچار کوله سیستیت آمفیزماتو شده بود (شکل A) که در همان روز تحت درمان با کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی قرار گرفت و پس از آن ۵ روز بعد بدون هیچ گونه عارضه ای مرخص شد. در معاینه فیزیکی، علائم حیاتی وی پایدار بود، اما تب خفیف داشت. فقط اتساع شکم بدون ایکتروس یا تندرنس مشاهده شد. معاینات آزمایشگاهی تعداد گلبولهای سفید خون را کمی افزایش یافته و سطح آلکالین فسفاتاز را افزایش یافته نشان داد. CT اسکن شکمی با کنتراست، کیستی با دیواره ضخیم شده، که حاوی ماده ای بسیار غلیظ است، در حفره کیسه صفرا را نشان داد (شکل B). به نظر می رسد شبیه یک کیسه صفرا با سنگ صفراوی باشد. سونوگرافی شکمی همچنین ضایعه کیستیک شبیه کیسه صفرا حاوی مصنوعات سایه دار صوتی را نشان داد. در اصل گمان می رفت که کیست آبسه باشد. با این حال، تخلیه از راه پوست از طریق پوست نشان داد که محتوای کیست ژلاتینی است، که با آبسه متناقض است. برای او سروما تشخیص داده شد. علائم وی پس از درناژ محتوای معده بهبود یافت. پس از درناژ، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی ادم، مخاط دوازدهه را نشان داد، که علت علائم وی در نظر گرفته شد. وی مرخص شد و هیچ عارضه ای ایجاد نکرد.

شکل (A) CT اسکن شکمی با کنتراست قبل از کولسیستکتومی لاپاراسکوپیک، بزرگ شدن کیسه صفرا با دیواره کمی تقویت شده با کنتراست و گاز در کیسه صفرا را نشان می دهد، که با کولسیستیت آمفیزماتو سازگار است. (B) CT اسکن شکمی با استفاده از کنتراست، ۱۴ روز پس از کولسیستکتومی لاپاراسکوپی، ساختاری کیستیک با دیواره ضخیم شده حاوی ماده ای بسیار غلیظ در حفره کیسه صفرا را نشان می دهد. به نظر می رسد شبیه کیسه صفرا با سنگ صفراوی باشد.

بحث: معمولاً پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی و سریعاً، تجمع حداکثر ۶۰ میلی لیتر مایعات در حفره کیسه صفرا امری رایج است، خصوصاً در بیمارانی که برش کیسه صفرا از نظر فنی در حین جراحی دشوار به نظر می رسید. این تجمع مایع، معمولاً در حجم کاهش می یابد اما تقریباً در یک چهارم بیماران می تواند به مدت ۶ روز پس از عمل باقی بماند. علاوه بر این، مطالعه دیگری ساختارهای کیستیک شبیه به کیسه صفرا طبیعی در حفره کیسه صفرا را در ۸.۵٪ از بیماران در عرض ۲ هفته پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی گزارش کرد و ماهیت مایع تجمع یافته به عنوان سروما یا هماتوم مایع تفسیر شد. علاوه بر این، مصنوعات سایه صوتی در حفره کیسه صفرا نیز پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی غیرمعمول نیستند و ممکن است به دلیل کلیپس های جراحی باشد. بنابراین ، یافتن یک ساختار کیستیک مانند کیسه صفرا با مصنوعات سایه دار صوتی چند روز پس از کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک به نظر نادر نیست و معمولاً یک سروما یا هماتوم خوش خیم است. با این حال، داده ها در مواردی با چنین یافته ای بیش از ۲ هفته پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، کمیاب است. بنابراین، هنگامی که بیماران پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی با ساختار کیستیک شبیه کیسه صفرا علائم دارند، برای پزشکان چالش برانگیز است زیرا ضایعه مانند کیسه صفرا می تواند یک آبسه باشد. بنابراین، درناژ محتویات در ساختار شبه کیسه صفرا یک گزینه منطقی برای کنار گذاشتن علل جدی در بیمارانی است که تب، استفراغ یا درد شکمی دارند و بیش از ۱ تا ۲ هفته پس از کولسیستکتومی لاپاراسکوپی دارای ساختار شبیه کیسه صفرا هستند.

Ren Kuwabara, MD. Yukinori Harada, MD

AMJmed.VOLUME 134, ISSUE 5, E327-E328, MAY 01, 2021

نوشته های مشابه