تازه های پزشکی

آیا “مولنوپیراویر”(Molnupiravir) ، دارویی امیدبخش برای نجات از پاندمی کروناست

نشریه عرصه پزشکی – شنبه ۱۰ مهر

شرکت داروسازی “مرک” می‌گوید، داروی خوراکی جدیدی تولید کرده که نه تنها جلوی پیشرفت بیماری کووید ـ ۱۹ را می‌گیرد بلکه میزان بستری و مرگ را نیز به صورتی قابل ملاحظه پایین می‌آورد. نتایج اولیه تحقیقات کلینیکی و آزمایشی نشان داده که استفاده از آن خطر بستری شدن در بیمارستان و یا مرگ بر اثر ابتلا به ویروس کرونا را به نصف کاهش می‌دهد. در این آزمایش‌ها، داروی خوراکی “مولنوپیراویر”(Molnupiravir) ، روزانه دوبار به بیماران مبتلا به کرونا داده شده است. بر اساس گزارشات محصول شرکت داروسازی “مرک”(MSD)   می‌تواند از شدت بیماری کووید ـ ۱۹ که به دلیل آلودگی به ویروس کرونا حاصل می‌شود بکاهد.

یادآور میشود: این نتایج که شرکت “مرک” در مورد آزمایش این دارو منتشر کرده تا کنون به صورت مستقل و توسط متخصصان دیگر بررسی نشده است.

دکتر آنتوی فاوچی، مشاور ارشد درمانی رییس جمهوری آمریکا، این نتیجه را خبر خوبی خوانده اما تاکید کرده که تا زمانی که این دارو تصویب نشده باید محتاطانه با آن برخورد کرد.

این شرکت می‌‌افزاید، با این حال این قرص زمانی مفید است که تا پنج روز بعد از شروع علائم مصرف شود. آزمایش‌های پیشین نشان داده بود که این دارو در بیماران بستری با حال وخیم تأثیری ندارد.

این قرص، بر خلاف اغلب واکسن‌های کرونا که پروتئین ویروس را هدف می‌گیرد، آنزیم‌هایی را نشانه می‌گیرد که ویروس برای تکثیر خود استفاده می‌کند. داروی “مولنوپیراویر” آنزیمی را هدف قرار می‌دهد که ویروس از آن استفاده می‌کند تا به منظور تکثیر، کد ویروسی خود را کپی کند. طراحی این دارو به گونه‌ای است که خطاها را به داخل کد ژنتیکی ویروس وارد می‌کند. مرک اعلام نموده که این قرص میتواند در برابر گونه‌های جهش یافته ویروس کرونا نیز موثر باشد.

شرکت “مرک” قصد دارد، در کم‌ترین زمان ممکن برای این دارو از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) درخواست مجوز اضطراری کند. شرکت داروسازی مرک، می‌گوید نتایج آزمایش آنقدر خوب بوده که ناظران بیرونی خواستار پایان یافتن زودهنگام این آزمایش شده‌اند.
اولین درمان خوراکی

اگر مولنوپیراویر مجوز سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا را کسب کند، اولین داروی ضدویروس خوراکی برای مقابله با کوید-۱۹ خواهد بود.
این قرص ابتدا برای درمان بیماری انفولانزا تولید شده بود و طوری طراحی شده که با دستکاری در کدهای ژنتیکی ویروس، مانع انتشار ان در بدن بیمار شود.

نتیجه آزمایش بر روی ۷۷۵ بیمار نشان داده است:

۷.۳% از کسانی که از این دارو استفاده کرده‌اند در بیمارستان بستری شده‌اند.

۱۴.۱% از کسانی که دارونما مشابه را استفاده کرده‌اند در بیمارستان بستری شده‌اند.

۸ نفر از مبتلایانی که از دارونما استفاده کردند کمی بعد درگذشته‌اند اما در میان مبتلایانی که از مولنوپیراویر استفاده کردند تلفاتی نبوده است.
داریا هزودا، معاون شرکت مرک گفته است این داروی ضد ویروس برای کسانی که واکسینه نیستند و یا به ایمنی ایجاد شده با تزریق واکسن واکنش مناسبی نشان نمی‌دهند اهمیت زیادی خواهد داشت. نتایج این آزمایش نشان می‌دهد برای موثر بودن این قرص، دارو باید خیلی زود بعد از اولین عوارض بیماری استفاده شود.

نوشته های مشابه