سال 16, شماره 112, ماهنامه عرصه پزشکی

پیوسیستیس

مترجم: آناهیتا خاقانی- مهندس بهداشت

یک مرد ۷۹ ساله با سابقه ۱۱ روزه تب مراجعه کرد که حتی پس از درمان با لووفلوکساسین نیز تب ادامه داشت. بیمار همچنین از اتساع شکم شکایت داشت. اگرچه بیمار بیش از یک سال آنوری داشت و نیازی به ادرار نداشت، اما زمانی که بیمار ۱ روز قبل از شروع تب به زمین افتاد، “ادرار” دفع شد. بیمار سابقه بیماری کلیوی در مرحله نهایی به دلیل نفروپاتی دیابتی داشت که به مدت ۵ سال نیاز به همودیالیز داشت. معاینه فیزیکی، تندرنس پایین شکم را بدون علائم تحریک صفاقی نشان داد. هیچ حساسیت پروستات در معاینه رکتوم یا درد کوبشی زاویه پشت مهره ای مشاهده نشد. آزمایش‌های خون، افزایش تعداد گلبول‌های سفید و پروتئین واکنش‌گر C را به ترتیب /µL10750 و ۲۶.۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر نشان داد. سی تی اسکن، یک مثانه متسع را نشان داد که به ارتفاع ناف می رسید، با دیواره نسبتاً ضخیم (شکل، پانل A). بیش از ۶۰۰ میلی لیتر ترشحات چرکی ادرار از طریق یک کاتتر مجرای ادرار (شکل، پانل B) به دست آمد و گلبول های سفید خون ۱۰ تا ۱۹/ میدان قدرت بالا (high power field) در رسوب ادرار مشاهده شد. کشت ترشحات رشدی نداشت. پیوسیستیس تشخیص نهایی بود و تب وی پس از اضافه کردن شستشوی مثانه ناپدید شد.

شکل پیوسیستیس. (A) مثانه متسع با دیواره نسبتاً ضخیم در سی تی. (B) ترشحات چرکی ادرار.

پیوسیستیس تجمع چرک در مثانه است که می تواند در بیماران مبتلا به مثانه ناکارآمد مانند بیماری کلیوی در مرحله نهایی یا انحراف ادرار فوق مثانه ایجاد شود. علائم بالینی پیوسیستیس شامل ناراحتی شکمی، درد فوق عانه یا لگن و مقدار زیادی ترشح چرکی ادرار همراه با تب است. کشت حاصل از ترشحات اغلب باعث رشد باکتری‌هایی می‌شود که معمولاً با عفونت‌های مجاری ادراری مانند اشریشیا کلی، پروتئوس میرابیلیس، سراتیا، سودوموناس آئروژینوزا و انتروکوکوس فکالیس مرتبط هستند. احتمالاً به دلیل تجویز قبلی آنتی بیوتیک، هیچ ارگانیسمی در کشت بیمار ما شناسایی نشد. درمان پیوسیستیس شامل آنتی بیوتیک و تخلیه کاتتر با شستشوی مثانه است.

علیرغم شیوع روزافزون بیماران تحت دیالیز در سراسر جهان، تعداد قابل توجهی از پزشکان به اشتباه بر این باورند که بیماران دیالیزی به ندرت دچار عفونت دستگاه ادراری می شوند که منجر به تشخیص اشتباه یا تاخیر در تشخیص این بیماران می شود. ما باید احتمال عفونت دستگاه ادراری از جمله پیوسیستیس را حتی برای بیماران مبتلا به آنوری که با تب و به خصوص علائم شکمی یا لگنی مراجعه می کنند، در نظر بگیریم.

Shingo Suzuki, MD, PhD. Masaaki Sanda, MD. Yoshikazu Kashiwagi, MD

American Journal Medicine. VOLUME 135, ISSUE 2, E49-E50, FEBRUARY 01, 2022

نوشته های مشابه