سال 16, شماره 113, ماهنامه عرصه پزشکی

ادم ریوی عصبی عود کننده

مترجم: فاطمه عطارزاده ارشد بیوشیمی

مرد ۲۴ ساله ای پس از تشنج تونیک-کلونیک که چند دقیقه طول کشید به اورژانس مراجعه کرد. او هوشیار بود، اما در حالت هیپوکسیک، با اشباع اکسیژن ۹۵ درصد در ۶ لیتر در دقیقه مکمل اکسیژن. سی تی قفسه سینه تثبیت های تکه ای دو طرفه را نشان داد (شکل A). تست های آزمایشگاهی شامل شمارش کامل خون، پانل متابولیک، انعقاد، آنتی بادی های ضد هسته ای و آنتی بادی های سیتوپلاسمی ضد نوتروفیل، همگی نرمال بودند. اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک عملکرد طبیعی قلب را نشان داد. علائم تنفسی او با درمان حمایتی به سرعت بهبود یافت و سی تی که ۵ روز بعد انجام شد، بهبود قابل توجهی را نشان داد (شکل B). بر اساس این دوره بالینی، ادم ریوی نوروژنیک برای وی تشخیص داده شد. شایان ذکر است، وی ۶ سال قبل از رویداد فعلی به دلیل حملات تونیک-کلونیک در بیمارستان بستری شده بود. در آن زمان، CT قفسه سینه به دلیل هموپتیزی انجام شد و لکه های consolidation منتشر را نشان داد (شکل C)، که به طور خود به خود پس از ۱ هفته برطرف شد (شکل D). بیمار در نهایت پس از شروع درمان با لوتیراستام برای تشنج مرخص شد.

شکل: اسکن سی تی اسکن قفسه سینه، که در ویزیت فعلی انجام شد، نشان دهنده (A) consolidation دو طرفه مشابه و (B) وضوح مشخص ۵ روز بعد. سی تی اسکن قفسه سینه یک مرد ۲۴ ساله، ۶ سال قبل از بستری فعلی انجام شد، که (C) تثبیت لکه های دو طرفه و (D) وضوح مشخص را ۱ هفته بعد نشان داد.

اولین بار در سال ۱۹۰۸ مشخص شد که ادم ریوی -عصبی در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از یک شوک قابل توجه به مغز، مانند خونریزی مغزی، ضربه به سر، و تشنج رخ می دهد. پاتوفیزیولوژی آن نامشخص است، اما تصور می‌شود که ترشحات سمپاتیک گذرا باعث افزایش فشار داخل عروقی و نشت مویرگی ریوی می‌شود که در نهایت منجر به ادم ریوی می‌شود. درمان بیماری زمینه ای عصبی، علاوه بر ادم ریوی، مهم است. علائم معمولاً در عرض ۴۸-۷۲ ساعت پس از شروع برطرف می شوند.

اگرچه ادم ریوی نوروژنیک در بیماران مبتلا به تشنج در مقایسه با بیماران مبتلا به خونریزی ناحیه عنکبوتیه که ممکن است ۳۰ درصد خطر ابتلا به ادم ریوی نوروژنیک را داشته باشند، غیر معمول است، با این وجود آگاهی از این عارضه احتمالی به ۲ دلیل مهم است. اول، ادم ریوی عصبی می تواند عود کند، مانند این مورد. دوم، ادم ریوی عصبی ممکن است با مرگ ناگهانی و غیر منتظره در بیماران مبتلا به صرع همراه باشد. در صورتی که بیماران با دیسترس تنفسی غیر قابل توضیح مراجعه کنند، پزشکان باید احتمال ادم ریوی نوروژنیک را بدهند.

Yusuke Yasumoto, MD. Koji Uhara, MD. Yoshitaka Tomoda, MD, PhD. Ryotaro Kato, MD, JD

The American Journal of Medicine. VOLUME 135, ISSUE 3, E71-E72, MARCH 01, 2022