سال 16, شماره 113, ماهنامه عرصه پزشکی

تقویت اثربخشی واکسن

مترجم: فرناز اخباری ماما

یک برنامه واکسیناسیون کامل نجات دهنده، می تواند ضروری و ناکافی باشد. واکسن‌ها خطر ابتلا به عفونت شدید با سندرم حاد تنفسی کرونا را تا حد زیادی کاهش داده وباعث کاهش انتقال ویروس شده است. با این حال، برخی از افراد واکنش ضعیفی به واکسیناسیون نشان می‌دهند، که آنها را آسیب‌پذیر می‌کند و خطری را که برای دیگران ایجاد می‌کنند افزایش می‌دهد.

البته بخشی از مشکل، نوع دلتا است، ویروسی که ورودش با کاهش کارایی واکسن همزمان ست. پاسخ ایمنی نیز تحت تأثیر بدخیمی‌ها، پیوند اعضا و سلول‌های بنیادی، داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، عفونت HIV و نقص‌های ایمنی اولیه قرار می‌گیرد.

با این حال، گروه بسیار بزرگتری از افراد هستند که به واکسیناسیون پاسخ کافی نمی دهند و هیچ یک از این شرایط سرکوب سیستم ایمنی را ندارند. تحقیقات اخیر سرنخ های مهم جدیدی در مورد چگونگی کمک به این افرادارائه کرده است. در یک مطالعه ایتالیایی بر روی کارکنان مراقبت‌های بهداشتی، پاسخ ایمنی به واکسن فایزر با اندازه دور کمر ارتباط معکوس داشت (۰.۰۰۴ .p=0.324-=R). یکی از پیامدهای نادیده گرفته شده چاقی بیش از حد، التهاب با درجه پایینی است که در پاسخ ایمنی تداخل می کند، در این حالت بدون در نظر گرفتن فاصله بین سطح پوست و بافت ماهیچه ای می تواند باعث شود تزریق بیشتر به ناحیه زیرپوستی باشد تا اینکه به ناحیه عضلانی وارد شود و در نتیجه کمتر موثر می باشد.

پاسخ ایمنی نیز با افزایش سطح کلسترول پلاسما، فشار خون بالا و سیگار کشیدن مختل می شود.

این مطلب نشاندهدنده آن است که، به طرز شگفت انگیزی، بخش کلیدی اما نادیده گرفته شده از استراتژی ایمن سازی ما باید تا حد امکان حفظ سلامت قلبی متابولیک بیمار باشد. قابل ذکر است، همین شرایط مختل کننده واکسن نیز با خطر بالاتر ابتلا به بیماری شدید کروناویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) مرتبط است. از ۹۰۶۸۴۹ بیماربستری COVID-19 در ایالات متحده تا ۱۸ نوامبر ۲۰۲۰، بیش از ۶۰ درصد افراد دچارچاقی، فشار خون بالا، دیابت یا نارسایی قلبی بودند.

با توجه به اینکه چاقی و سایر بیماریهای متابولیک قلبی تا حد زیادی ناشی از سبک غذایی است و به نظر می رسد حرفه پزشکی و بهداشت عمومی هیچ کنترلی بر روی آنها ندارند، مقابله با این بیماریها بسیار دشوار به نظر می رسد.

اما هنوز جای امیدواری  می باشد. و این مطلب را باید به خاطر داشت که تلاش‌های نسل گذشته برای مبارزه با سیگار در تغییر نگرش‌ها و عادات  غلط بسیار موفق بود. همچنین، بسیاری از واکنشها علیه COVID-19 تاکنون در حیطه رفتاری بوده است، که با هدف تغییر عادات مربوط به بهداشت، ماسک، رفتار اجتماعی و تمایل به واکسینه شدن می باشد.

می‌توان برای کمک به بیماران خود در مقابله با چاقی، اختلالات چربی، فشار خون و دیابت  با فوریت‌های جدید راه‌هایی پیدا کرد. خوشبختانه، نیازی به متخصص تغذیه ندارند و باید پزشکان متخصص ترک سیگار باشند. آنها فقط باید بیماران را به افراد خاص ارجاع دهند.

شواهد حاکی از آن است که چنین اقداماتی موثر است. مطالعه علائم کووید مبتنی بر گوشی‌های هوشمند، شامل ۵۹۲۵۷۱ شرکت‌کننده که ۳۱۸۱۵ نفر از آنها مبتلا به کووید-۱۹ بودند، نشان داد که الگوهای غذایی که بالاترین میزان مصرف میوه‌ها، سبزیجات و به طور کلی غذاهای گیاهی داشتند با ۴۱ درصد کمتر خطر ابتلا به کووید-۱۹ شدید مرتبط بودند و کاهش ۹ درصدی عفونت کووید ۱۹ با هر شدتی، در مقایسه با رژیم‌های غذایی که کمترین میزان این موادغذایی را دارند می باشد.

به طور مشابه، یک مطالعه مورد-شاهدی در سال ۲۰۲۱ روی کارکنان مراقبت های بهداشتی در ۶ کشور نشان داد که افرادی که رژیم های غذایی گیاهی دارند، در مقایسه با افرادی که رژیم های دیگر دارند، ۷۳ درصد کمتر در معرض ابتلا به کووید-۱۹ متوسط ​​تا شدید هستند. شرکت‌کنندگانی که از رژیم‌های کم کربوهیدرات و پروتئین بالا پیروی می‌کردند، نتایج بدتری داشتند، و احتمال ابتلا به کووید-۱۹ متوسط ​​تا شدید نسبت به افرادی که رژیم‌های گیاهی داشتند تقریباً ۴ برابر بیشتربود. احتمال درست بودن بیولوژیکی این مزیت از این واقعیت ناشی می شود که این رژیم ها با کاهش قابل توجه وزن بدن، خطر پایین تر فشار خون بالا، سطح چربی های پلاسما پایین و خطر ابتلا به دیابت مرتبط است.

در اینجا روشهای معقول ذکر می شوند:

  1. در ژوئن ۲۰۲۱، انجمن پزشکی آمریکا یک سیاست قوی اتخاذ کرد که از رهبران دولتی خواست افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مرتبط با عوارض و مرگ و میر COVID-19 را تشویق کنند تا به پزشکان خود مراجعه کنند تا درمان مناسب را برای آن بیماری‌های زمینه‌ای آغاز کنند (یا از سر بگیرند). این درمان باید شامل اطلاعاتی در مورد عادات غذایی سالم، به ویژه تأکید مجدد بر مصرف سبزیجات، میوه‌ها، غلات کامل و حبوبات و رژیم‌های غذایی گیاهی باشد.
  2. پزشکان باید این بیماران را به صورت فوریت پزشکی به متخصصین تغذیه معرفی کنند. آنها باید اطلاعات تغذیه و کد پیام های تغذیه ای را در سوابق پزشکی الکترونیکی خود ارائه کنند تا به طور خودکار در هنگام بررسی به بیماران داده شود.
  3. بیمارستان ها باید اطلاعاتی در مورد تغذیه خوب در اختیار بیماران، خانواده ها، ملاقات کنندگان و کارکنان قرار دهند و باید مانند غذاهایی که سرو می کنند الگوبرداری کنند. برای اینکه یک برنامه ایمن سازی کار کند، متقاعد کردن افراد برای شروع ایمن سازی اولیه و در صورت لزوم تقویت کننده ها یک گام کلیدی است. بهبود توانایی آنها در پاسخ به واکسن یکی دیگر از موارد است. شواهد قویاً نشان می‌دهند که برای شروع، در نظر گرفتن فوری بیماری‌های زمینه‌ای با یک رژیم غذایی سالم‌تر نه تنها احتمال ابتلا به عفونت شدید را کاهش می‌دهد، بلکه در طول زمان ممکن است به عملکرد بهتر واکسن‌ها نیز کمک کند.

Saray Stancic, MD. Josh Cullimore, MBChB, MPH. Neal D. Barnard, MD

The American Journal of Medicine. VOLUME 135, ISSUE 3, P271-272, MARCH 01, 2022

نوشته های مشابه