سال 15, شماره 100, ماهنامه عرصه پزشکی

گلو درد همراه با معاینه طبیعی حنجره

مترجم: فرناز اخباری – ماما

یک زن سالم ۳۰ ساله، ۲ روز سابقه تب و گلو درد شدید داشت. وی دیسفاژی و بلع دردناک نیز دارد، اما تنگی نفس، تریسموس یا سیالوره ندارد. آموکسی سیلین و کلاریترومایسین توسط پزشک وی تجویز شده بود اما علائم وی را تسکین نداد. فرزندان  وی که در سن مدرسه  هستند از علائم مشابه شکایت کرده بودند که چندین روز قبل از مراجعه وی در آنها خود به خود برطرف شد. سابقه پزشکی گذشته وی شامل جراحی لوزه کامی در۹ سال قبل بود.

در معاینه فیزیکی علائم حیاتی در محدوده طبیعی بود، به جز دمای بدن که ۳۹.۶ درجه سانتیگراد بود. صدای او گرفته بود، اما راه هوایی باز بود. راه دهانی حلقی وی طبیعی به نظر می رسد اما غدد لنفاوی گردنی قدامی حساس به لمس است.

در رادیوگرافی بافت نرم گردن توده نامنظم در قاعده زبان را نشان می دهد (شکل). این یافته ها نشاندهنده التهاب حاد لینگوال لوزه است. پس از مشاوره با یک متخصص گوش و حلق و بینی لارنگوسکوپی انجام شد. لوزه های زبانی با ترشحات سفید در پشت ادماتو شدند. بر اساس آنتی ژن آدنوویروس تشخیص داده شده در سواب، لوزه ویروسی حاد را تشخیص دادیم. بیمار بدون مشکلی با مسکن ها بهبود یافت و عود نداشت.

شکل: توده نامنظم در قاعده زبان دیده می شود.

لوزه های زبانی ازحلقه والدیر به همراه لوزه های کامی، لوله ای و حلقوی  (آدنوئید) ساخته میشوند. لوزه ها از بافت های لنفاوی تشکیل شده که سطح خلفی زبان را در پشت پاپیل های دریچه ای پوشانده اند، که در مقابل اپی گلوت قرار دارند. بافت ها به احتمال زیاد به همان علتی که  لوزه های کامی بوجود آمدند ایجاد شده است و می توانند در پاسخ به عفونت، اجسام خارجی و عمل لوزه های کامی، هیپرتروفیک یا هایپر پلاستیک شوند.

علاوه بر این، بزرگ شدن ممکن است در بیماران مبتلا به واریس، ناهنجاری های مادرزادی (کیست های درموئید، کیست های مجرای تیروگلوسال، غده تیروئیدی زبانی) و هرگونه رشد خوش خیم یا بدخیم هرنوع بافت در پایه زبان مشاهده شود. تورم لوزه زبانی می تواند به دلیل موقعیت آناتومیکی آن، باعث ایجاد علائم و نشانه های متنوعی، از جمله تغییر صدا، تنگی مجاری تنفسی (آپنه انسدادی در خواب، استریدور، تطابق راه های هوایی)، تداخل در بلع (دیسفاژی، بلع دردناک، احساس پر بودن گلو) و گوش درد راجعه باشد.

التهاب حاد لوزه در زبان یک تشخیص غیر معمول برای فارنژیت است. با این حال، با توجه به اینکه درجاتی از التهاب همزمان با سایر عفونت های حلق اتفاق می افتد، این حالت کمتر گزارش شده است، احتمالاً به این دلیل است که این بافت فقط با آینه حنجره یا لارنگوسکوپ قابل مشاهده است و ارزیابی آن را دشوار می کند. بنابراین باید در بیمارانی که سابقه جراحی لوزه کامی یا آدنوئیدکتومی و معاینه منفی حلقی دهانی با وجود گلودرد، بلع درددناک یا حساسیت به لمس در سطح استخوان هیوئید دارند، مشکوک شود.

ارگانیسم های ایجاد کننده التهاب لوزه زبانی مانند علل سایر فارنژیت ها هستند. در بین علل باکتریایی، استرپتوکوک پیوژن شایعترین عامل است. عوامل بیماری زای ویروسی بسته به سن بیمار متفاوت است. کودکان معمولاً تحت تأثیر آدنو ویروس، ویروس آنفلوانزا، ویروس پاراآنفلوانزا، ویروس اپشتین بار، ویروس هرپس انسانی ۴ و انتروویروس هستند، در حالی که رینو ویروس و کرونا ویروس در بزرگسالان بیشتر است.

اختلال لوزه ویروسی با مسکن درمان می شود، در حالی که التهاب لوزه استرپتوکوکی باید با آنتی بیوتیک درمان شود. برای جلوگیری از عود مکرر ممکن است عمل جراحی لوزه زبان انجام شود. با این حال، جراحی همیشه باید به دنبال اجتناب از عوامل تشدید کننده مانند گرد و غبار، تنباکو، الکل و ترکیبات شیمیایی باشد که ممکن است عود را کاهش دهد.

Hirofumi Yoshida, MD. Maki Kanamori, MD. Hideta Sakemi, MD

amjmed. VOLUME 134, ISSUE 1, E49-E50, JANUARY 01, 2021

نوشته های مشابه