سال 16, شماره 112, ماهنامه عرصه پزشکی

ارتباط مصرف اسپیرونولاکتون با خطر سرطان

Kanthi Bommareddy, MD; Hassan Hamade, MD; Maria A. Lopez-Olivo, MD, PhD, MSc

آیا مصرف اسپیرونولاکتون با افزایش خطر ابتلا به سرطان همراه است؟

در این مرور سیستماتیک و متاآنالیز ۷ مطالعه ی مشاهده ‌ای، مصرف اسپیرونولاکتون نه تنها با افزایش آماری معنی ‌دار خطر سرطان سینه یا سایر اندام‌ های جامد همراه نبود، بلکه با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط بود.

منظور: به نظر نمی رسد مصرف اسپیرونولاکتون با افزایش معنی داری در خطر بروز سرطان همراه باشد.

اهمیت: در حالی که اسپیرونولاکتون در ابتدا برای مدیریت نارسایی قلبی، فشار خون بالا و اِدِم تایید شده، این دارو معمولا بدون برچسب در مدیریت آکنه، هیدرادنیت، آلوپسی آندروژنتیک و نیز هیرسوتیسم مصرف می شود. با این وجود، مصرف اسپیرونولاکتون یک هشدار رسمی از سازمان غذا و داروی ایالات متحده در مورد پتانسیل تومورزایی دارد.

هدف: تعیین نرخ ترکیبی وقوع سرطان ها، خصوصاً سرطان سینه و پروستات، در میان افرادی که تا به حال تحت درمان با اسپیرونولاکتون بوده اند.

انتخاب مطالعه: مطالعاتی که در بررسی وارد شدند، بروز سرطان را در مردان و زنان ۱۸ سال و بالاتر که اسپیرونولاکتون مصرف می کردند، گزارش نمودند.

استخراج و ترکیب داده ها: دو بازبین مستقل (K.B و H.H) مطالعاتی را انتخاب نمودند، داده ها را استخراج کردند و با استفاده از مقیاس نیوکاسل-اتاوا خطر سوگیری را مورد ارزیابی قرار دادند. مطالعات، با استفاده از متاآنالیز اثرات تصادفی سنتز شدند.

نتایج اصلی و اقدامات: وقوع سرطان، با تمرکز بر سرطان های سینه و پروستات

نتایج: هفت مطالعه واجد شرایط ورود به بررسی بودند، با حجم نمونه ای از ۱۸۰۳۵ تا ۲.۳ میلیون و جمعیت کل ۴.۵۲۸.۳۳۲ نفر (میانگین سنی ۷۲.۰-۶۲.۶ سال؛ در مطالعات بدون طبقه بندی بر اساس جنسیت، زنان ۵۴.۴%-۱۷.۲% را تشکیل می دادند). تمام مطالعات با خطر کم سوگیری در نظر گرفته شدند. هیچ ارتباط آماری معناداری بین مصرف اسپیرونولاکتون و خطر ابتلا به سرطان پستان مشاهده نشد (۱.۰۴؛ ۱.۲۲-۰۸۶)، اما بین مصرف اسپیرونولاکتون و کاهش خطر سرطان پروستات ارتباط وجود داشت (۰.۷۹؛ ۰.۹۰-۰.۶۸). همچنین هیچگونه ارتباط آماری معناداری بین مصرف اسپیرونولاکتون و خطر ابتلا به سرطان تخمدان (۱.۵۲؛ ۲.۲۰-۰.۸۴)، سرطان مثانه (۰.۸۹؛ ۱.۰۷-۰.۷۱)، سرطان کلیه (۰.۹۶؛ ۱.۰۷-۰.۸۵)، سرطان معده (۱.۰۲؛ ۱.۰۱-۰.۸۰)، یا سرطان مری (۱.۰۹؛ ۱.۲۷-۰.۹۱) وجود نداشت.

نتیجه‌ گیری و ارتباط: در این مرور سیستماتیک و متاآنالیز، مصرف اسپیرونولاکتون با افزایش معنادار خطر سرطان همراه نبود؛ اما با کاهش خطر سرطان پروستات مرتبط بود. با این وجود، قطعیت شواهد کم بود و در آینده به مطالعاتی از جمله مطالعه در میان جمعیت‌ های مختلف مانند افراد جوان‌ تر و مبتلایان به آکنه یا هیرسوتیسم نیاز است.

JAMA Dermatol, February 9, 2022

نوشته های مشابه