سال 16, شماره 110, ماهنامه عرصه پزشکی

سیستیت آمفیزماتوز و پیلیت

Patrick R. Ching, MD, MPH. Alexander Vostal, MD

مردی ۸۵ ساله با کاتتر سوپراپوبیک ساکن و انسداد خروجی مثانه به دلیل هیپرپلازی پروستات و تنگی مجرای ادرار با بی حالی و ضعف به بیمارستان مراجعه کرد. کاتتر سوپراپوبیک او سه روز قبل به طور تصادفی افتاد.

سابقه پزشکی او شامل عفونت های مکرر دستگاه ادراری (UTIs)، بیماری مزمن کلیوی ثانویه به علت دیابت شیرین نوع ۲ کنترل نشده، و turp (تراشیدن پروستات از طریق مجرای ادراری) بود که ۱۳ سال قبل انجام شده بود. در ارزیابی اولیه، وی دچار کم آبی و افت فشار خون همراه با اتساع و حساسیت زیر شکم بود. هنگام تلاش برای تعویض کاتتر، مسیر فوق شرمگاهی غیر قابل دسترس بود. آزمایشات آزمایشگاهی لکوسیتوز و افزایش کراتینین سرم را نشان داد. CT شکم و لگن او، هوا را در دیواره و مجرای مثانه متسع شده و همچنین در حالب راست متسع نشان داد که به سیستم جمع‌آوری کلیه راست برگشت می‌کند (شکل). این مشاهدات با تشخیص سیستیت آمفیزماتوز و پیلیت مطابقت داشت. پس از احیای اولیه مایعات و درمان تجربی آنتی بیوتیکی، اتساع مجرای ادرار با سیستوسکوپی انجام شد و ناموفق بود. سیستوستومی سوپراپوبیک و قرار دادن کاتتر سوپراپوبیک جدید انجام شد. کشت خون و ادرار باعث رشد کمپلکس Enterobacter cloacae با رشد اضافی سیتروباکتر sedlakii در کشت خون شد. با درمان آنتی بیوتیکی مناسب متناسب با حساسیت، بهبود بالینی تدریجی وجود داشت. تکرار سی تی شکم لگن در روز ۶ نشان داد که سیستیت آمفیزماتوز با وضوح هوای داخل مجرا برطرف می شود. با این حال، به دلیل بدتر شدن عملکرد کلیه، او نیاز به همودیالیز متناوب داشت. پس از ۲۰ روز بستری شدن در بیمارستان، بیمار به منزل ترخیص شد.

شکل: تصویر سی تی اسکن هوا را در دیواره مثانه و مجرای ادرار (سر پیکان های آبی) و همچنین برگشت هوا به حالب راست شدید (سر پیکان سبز) و سیستم جمع آوری کلیه راست (سر پیکان صورتی) با هیدرونفروز شدید را نشان می دهد.

عفونت های آمفیزماتوز دستگاه ادراری – سیستیت، پیلیت و پیلونفریت – شرایط نادری هستند که بالقوه تهدید کننده زندگی هستند. زنان در دهه ششم یا هفتم زندگی خود بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند. عوامل خطر عبارتند از دیابت، اوروپاتی انسدادی، کاتترهای ادراری ساکن، عفونت های مزمن UTI و مثانه نوروژنیک. بیماران ممکن است در نوع علائم متفاوت باشند، از بدون علامت تا در شوک سپتیک. روش سی تی اسکن شدت و پیش آگهی بیماری را تعیین می کند. عفونت آمفیزماتوز کلیه ها و پارانشیم کلیه با میزان مرگ و میر بالاتری همراه است. مدیریت سریع با آنتی بیوتیک ها، تخلیه مثانه و کنترل دیابت و سایر بیماری های همراه از بروز عوارض، از جمله عفونت صعودی و پارگی مثانه جلوگیری می کند.

American Medicine Journal. VOLUME 134, ISSUE 11, E559-E560, NOVEMBER 01, 2021

نوشته های مشابه