Akiyuki Hiraga, MD. Satoshi Kuwabara, MD.
یک خانم ۷۴ ساله دچار شروع ناگهانی درد در قسمت خلفی گردن شد. او پنج سال بعد دچار سردرد قسمت خلفی شد. یک هفته بعد با علائم مداوم به بخش اورژانس آورده شد. او در معاینه هشیار بود و همکاری داشت. همه تست های حسی، عصب کرانیال، قدرت عضلانی، و راه رفتن طبیعی بودند و هیچ گونه آتاکسی وجود نداشت.
بیمار گفت که درد خلفی گردن او طی چرخاندن سرش بدتر می شود. سیتی اسکن و MRI از مغز نیز انفارکتوس قسمت تحتانی-خلفی شریان چپ سربرال را نشان داد (شکل A و B). انژیوگرافی رزونانس مغناطیسی مغز (MRA) کاهش شدت سیگنال شریان مهره ای چپ (AV) را نشان داد (شکل (C. بر اساس درد در گردن به بریده شدن شریان مهره ای مشکوک شدیم. البته مرور تصویر MRA و اسلایس تصویر T1/T2-Weighted مغز نیز یک توده روی طرف چپ مهره c1 را نشان داد (شکل G )و سی تی اسکن قفسه سینه هم یک توده در ریه راست را نشان داد (شکل H). انتی ژن کارسینوم سلول سنگفرشی سرم و سطوح قطعه سیتوکراتین (۱۰ ng/mL) افزایش یافته بودند که کارسینوم سلول سنگفرشی ریه با متاستاز به ستون فقرات گردنی را مطرح می کند. سکته ایسکمیک (IS) احتمالاً با تنگی AV چپ همراه بود که به دلیل فشردگی ایجاد شده توسط توده متاستاتیک مهره های C1 می باشد. شیمی درمانی بیمار کاهش یافت و او درمان حمایتی دریافت کرد.
شکل: A) تصاویر بازیافت معکوس Diffusion-weighted و B) Fluid-attenuated شدت بالای سیگنال در قسمت چپ مخچه و شریان خلفی تحتانی چپ مغز را نشان می دهند. C) MRA مغز نشان می دهد که شدت سیگنال شریان مهره ای چپ شدیداً کاهش یافته است (پیکان ها). D) تصاویر T2-Weighted و E) T1-Weighted در اسلایس ته شدت غیرطبیعی مهره c1 چپ را نشان می دهد (پیکان ها). F) تصویر منبع MRA نیز یک توده در C1 چپ را نشان می دهد (پیکان ها). سرپیکان شریان مهره ای راست را نشان می دهد. G) سی تی اسکن گردن تخریب مهره C1 چپ را به وسیله توده نشان می دهد (پیکان). (H) توموگرسی تی اسکن قفسه سینه توده ریه راست را نشان می دهد (پیکان).
درد گردن هنگام چرخش نشان دهنده سندرم crowned dens (فشردگی تاج) است. به علاوه IS که به صورت دردگردن یا سر نمایان میشود و با تنگی VA همراه است، مطرح کننده بریدگی یا دایسکشن VA می باشد. البته بیمار ما نشان می دهد که تومورهای گردن ممکن است علائم مشابه ایجاد کنند. البته این نوع تومور نادر است، چند مورد بی کفایتی ورتبروبازیلار همراه با استئوکندروم گردنی گزارش شده اند. از سوی دیگر گزارشات کمی درباره تومورهای متاستاتیک وجود دارد که نشان می دهد انها ابتدا به صورت تنگی VA و IS نمایان می شوند. نادر بودن تومورهای گردن احتمالاً به دلیل تفاوت در شیوع تومورهای متاستاتیک گردن می باشد.متاستازهای نخاع معمولا در ستون فقرات سینه ای و کمری رخ می دهند، در حالی که به ندرت بر ستون فقرات گردنی اثر می گذارند.
تومور استخوان C1 که در اسلایس ته MRI آ گزیال مغز یافت شد، طی معاینه اولیه نادیده گرفته شد و اِشکال در ارزیابی تصویربرداری مغز را مشخص می کند. البته انجام MRI یا سیتی اسکن های مغزی در ارزیابی سردرد ثانویه و IS ضروری می باشند، اما زمانیکه تصاویر بر روی مغز فوکوس می کنند ضایعات گردنی می توانند نادیده گرفته شوند. گزارش قبلی در خصوص MRI شکم نشان داد که یافته های غیرطبیعی واقع شده خارج از مرکز توجه معمولاً نادیده گرفته می شوند و تاکید بر این است که رادیولوژیست باید در ارزیابی MRI شکمی بر دید پیرامون تاکید کند. به همین ترتیب رادیولوژیست هنگام تفسیر یافته های MRI مغز باید اسلایس ته یا اخر که ناهنجاری های محدب مانند خونریزی ساب اراکنوئید محدب را می توان به اسانی از دست داد را به اندازه اسلایس های اولیه طور کامل ارزیابی کند. بیمارانی که با بدتر شدن درد گردن هنگام چرخش گردن و افرادی که با سکته مغزی جریان خون خلفی با کاهش شدت سیگنال VA در MRA مغزی مراجعه می کنند، باید برای ضایعات گردنی روی اسلایس ته MRI مغز به دقت مورد ارزیابی قرار گیرند.
The American Journal of Medicine. VOLUME 1385, ISSUE 7, E221-E222, JULY 01, 2022