غذاهای GSO:
(Green food, Smart food, Organic food)
مترجم: فاطمه عطارزاده – ارشد بیوشیمی
غذای سبز: واژه “سبز” فراتر از یک پارامتر رنگی است و به طور تلویحی پاکیزگی، بهداشت و ایمنی را نشان می دهد. غذاهای سبز سازگار با محیط زیست و برای مصرف انسان بی خطر هستند. آنها سالم هستند و از کیفیت بالایی برخوردار هستند زیرا مملو از مواد مغذی بوده و کالری اندکی دارند.
فرهنگ استفاده از غذای سبز در مراحل آغازین خود است، زیرا به عنوان جایگزینی برای غذاهای معمولی یا “عادی” که اغلب با کودها و سایر اشکال مواد شیمیایی تولید می شوند، می باشد. با این حال، تولید مواد غذایی سبز ممکن است شامل کود دامی باشد. از جمله غذاهای سبز می توان به لوبیای سبز اشاره کرد که هنگام خوردن یا پختن دارای فواید سلامتی است. اسفناج، که یک غذای سالم و متنوع است. آووکادو، که سرشار از چربی سالم است و به کاهش کلسترول بد (لیپوپروتئین با چگالی کم) کمک می کند. و فلفل سبز، غذایی بسیار کم کالری که به دلیل توانایی آن در تقویت سلامت دستگاه گوارش مشهور است. شکل ۱ را ببینید.
شکل ۱. غذاهای GSO.
غذای سبز برای اولین بار ۷۰ دهه پیش توسط سازمان بین المللی اتحادیه های مصرف کننده (IOCU) به عنوان راه حلی برای برخی مسائل انسانی و اقلیمی، از جمله انقلاب سبز، آلودگی محیط زیست، آلودگی های سموم دفع آفات، عدم امنیت غذایی، تغییرات آب و هوایی، تنوع زیستی، و در دسترس بودن آب مورد توجه قرار گرفت. با گذشت روزها انتظار می رود مقبولیت، قیمت مناسب و دسترسی به غذاهای سبز افزایش یابد. گیاهان غذایی طبیعی و قارچ های وحشی نه تنها سبز هستند، بلکه براساس تأثیرات مفیدشان بر روی مصرف، ارگانیک و مفید هستند. اگر گیاهان وحشی از مناطقی جمع شوند که برای سه سال متوالی محصولات ممنوع در کشاورزی در آنجا کشت نشده اند و همچنین اگر جمع آوری گیاهان وحشی ثبات زیستگاه و نگهداری گونه ها را در منطقه جمع آوری مختل نکند، و یک سری تنظیمات کنترل برای تولید ارگانیک رعایت شود می توانند تحت عنوان مقررات شورای اروپا به شماره ۸۳۴/۲۰۰۷ و شماره ۸۸۹/۲۰۰۸ در مورد کشاورزی ارگانیک به عنوان محصولات ارگانیک گواهی و تجاری شوند، Schunko و Vogl.
Schunko و Vogl در مطالعه خود نشان دادند که مصرف کنندگان مواد غذایی ارگانیک، که گیاهان وحشی را می شناسند و جمع آوری می کنند، به کیفیت خوب و جمع آوری غذاهای گیاهی وحشی بها می دهند، اما هنوز گزارش می شود که نه آنها را زیاد خریداری کرده و نه تفاوت بین غذاهای گیاهی وحشی دارای گواهینامه ارگانیک و یا بدون گواهینامه ارگانیک را درک می کنند که نشان دهنده عدم اطلاعات مصرف کننده است.
غذای هوشمند: غذای هوشمند به منظور محدود کردن تأثیر خطرناک کشاورزی مداوم بر محیط و آب و هوا معرفی شد. بنابراین، غذای هوشمند با بهره گیری از فناوری ها و سیاست های توسعه فراگیر، طیف وسیعی از مزایای تغذیهای و سلامتی را ارائه می دهد. برای کره زمین، مصرف کننده و کشاورز مفید است و از نظر زیست محیطی پایدار است. غذاهای هوشمند شامل بلوبری و سبزیجات برگ دار و همچنین همه غذاهایی است که می توان به عنوان غذاهای اصلی مصرف کرد (شکل ۱). متنوع سازی این کالاهای اساسی می تواند منجر به کاهش شدید سو تغذیه و به حداکثر رساندن مزایای کلی شود. یک مفهوم کشاورزی هوشمند اقلیمی وجود دارد که توسط سازمان غذا و کشاورزی (FAO) در سال ۲۰۱۰ با اهداف: افزایش بهره وری پایدار کشاورزی، سازگاری با تغییرات آب و هوا و افزایش انعطاف پذیری در بخش کشاورزی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ارائه شده است که می تواند به کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی کمک کند. بومی سازی این اهداف ضمن تحویل غذاهای هوشمند به مصرف کنندگان، به تحقق پتانسیل کامل آنها کمک می کند. در عین حال، برنامه های ملی و بین المللی ضروری خواهد بود برای حفظ زنجیره ارزش از تولید تا مصرف کننده، ضروری است.
غذاهای ارگانیک: اصطلاح “ارگانیک” به عنوان یک سیستم تولید مواد غذایی به طور فزاینده ای در اواخر قرن بیستم محبوبیت پیدا کرد زیرا دولت ها و اقتصاددانان آن را برابر با آگاهی، ترجیح و فعالیت مصرف کننده تصویب کردند. سرانجام توسط محققان صنعت غذا به طور عمده ای شناخته شده است. غذاهای ارگانیک محصولاتی هستند که به طور طبیعی رشد می کنند و با روش های استاندارد کشاورزی ارگانیک تولید می شوند. غذاهای ارگانیک شامل تولید محصولات غذایی فاقد سموم دفع آفات مصنوعی یا کودهای شیمیایی است. این غذاها سالم و سازگار با محیط زیست هستند زیرا حاوی مقادیر کمی از فلزات سمی و آلاینده ها نسبت به غذاهای معمولی هستند. این مواد آلی شامل روغن ارگانیک، شیر آلی، مرغ آلی، لبنیات ارگانیک، گوجه فرنگی ارگانیک، اسفناج ارگانیک، تنقلات ارگانیک و سیب های ارگانیک است شکل (۱). یک تصور کلی در بین مردم وجود دارد که غذاهای ارگانیک از غذاهای معمولی و روتین سالم ترند، زیرا مواد ارگانیک فوایدی برای سلامتی دارند، فاقد سموم دفع آفات هستند و از نظر غذایی برتر هستند. در مقایسه با غذاهای معمولی یا عادی، غذاهای ارگانیک معمولاً در نظر مردم سالم تر قلمداد می شوند. شکل ۲ این نکته را با استفاده از یک سیب به عنوان نمونه نشان می دهد. علاوه بر این، برخی از مصرف کنندگان در انتخاب غذا، ملاحظات بهداشتی، ملاحظات اخلاقی (رفاه حیوانات) و ملاحظات سیاسی (محیط گرایی) و همچنین ویژگی های اختصاصی کالا مانند تازگی، طعم و کیفیت را در نظر می گیرند.
Tolulope J.Ashaoluab, Joseph O.Ashaoluc
International Journal of Gastronomy and Food Science. Volume 22, December 2020, 100273