سال 16, شماره 108, ماهنامه عرصه پزشکی

استفاده از داروهای ضد روان پریشی و خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان مبتلا به اسکیزوفرنی

Heidi Taipale, PhD. Marco Solmi, PhD. Markku Lähteenvuo, PhD. Antti Tanskanen, PhD

سرطان پستان در بیماران زن مبتلا به اسکیزوفرنی بیشتر از جمعیت عمومی شایع است. مشخص نیست که آیا درمان با داروهای ضد روان پریشی افزایش پرولاکتین به افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه کمک می کند یا خیر.

روش ها: ما از ثبت ملی فنلاند در زمینه درمان بیمارستان، خرید داروهای تجویزی و تشخیص سرطان برای انجام یک مطالعه مورد شاهدی استفاده کردیم. در بین زنان مبتلا به اسکیزوفرنی، مبتلایان به سرطان سینه (موارد) با سن و مدت بیماری با پنج زن بدون سرطان (گروه شاهد) مطابقت داشتند. موارد و گروه شاهد ۱۸ تا ۸۵ سال سن داشتند و معیارهای خروج عبارت بودند از تشخیص سرطان قبلی، دریافت پیوند اعضا، ماستکتومی یا تشخیص HIV. تجزیه و تحلیل اصلی ارتباط بین قرار گرفتن تجمعی در برابر داروهای افزایش پرولاکتین و سرطان سینه بود. تجزیه و تحلیل با رگرسیون لجستیک مشروط ، با تنظیم شرایط همراه و داروهای همزمان انجام شد. اطلاعات قومیتی در دسترس نبود.

یافته ها: از ۷۸۵ ۳۰ زن مبتلا به اسکیزوفرنی بین سالهای ۱۹۷۲ تا ۲۰۱۴ ، ۱۰۶۹ نفر بین ۱ ژانویه ۲۰۰۰ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۱۷ مبتلا به سرطان پستان تشخیص داده شدند. در مقایسه با ۵۳۳۹ شاهد همسان، ۱ تا ۴ سال قرار گرفتن تجمعی یا ۵ سال یا بیشتر در معرض پرولاکتین مصرف داروهای ضد روان پریشی (شامل کلوزاپین، کوئتیاپین یا آریپیپرازول) با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه در مقایسه با حداقل تماس (کمتر از ۱ سال) همراه نبود. در مقایسه با کمتر از ۱ سال مواجهه با داروهای ضد روان پریشی افزایش دهنده پرولاکتین (سایر داروهای ضد روان پریشی دیگر)، ۱ تا ۴ سال مواجهه با افزایش خطر همراه نبود، اما قرار گرفتن در معرض ۵ سال یا بیشتر با افزایش خطر همراه بود. خطر ایجاد آدنوکارسینوم لوبولار همراه با استفاده طولانی مدت از داروهای ضد روان پریشی، افزایش دهنده پرولاکتین بیشتر از ایجاد آدنوکارسینوم مجرا بود.

تفسیر: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض پرولاکتین، در مقابل عدم وجود پرولاکتین ، ضدسایکوزها با افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان ارتباط دارد. نظارت بر پرولاکتینمی و رسیدگی به هایپرپرولاکتینمی در زنان مبتلا به اسکیزوفرنی تحت درمان با داروهای ضد روان پریشی افزایش دهنده پرولاکتین بسیار مهم است.

The Lancet. VOLUME 8, ISSUE 10, P883-891, OCTOBER 01, 2021