مترجم: فاطمه عطارزاده – ارشد بیوشیمی
آیا رژیم مدیترانه ای یا کاهش استرس مبتنی بر تمرکز حواس در پیشگیری از SGA (تولد نوزاد با وزن کم) در هنگام زایمان در میان افراد باردار در معرض خطر بالا موثر است؟
یافته ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی که شامل ۱۱۸۴ فرد با حاملگی تک قلو بود، درصد نوزادان با وزن هنگام تولد کمتر از صدک ۱۰ در گروه رژیم غذایی مدیترانه ای ۱۴% بود.
این عدد در گروه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی ۱۵.۶% بود و در گروه مراقبتهای معمول ۲۱.۹% بود.
معنا: مداخلات ساختاریافته مبتنی بر رژیم غذایی مدیترانهای یا کاهش استرس مبتنی بر تمرکز حواس به طور قابلتوجهی خطر ابتلا به SGA را در افراد در معرض خطر بالای این بیماری کاهش داد. با این حال قبل از اینکه به این نتیجه برسیم که این درمان ها باید به بیماران توصیه شود، یافته ها نیاز به تکرار، و همچنین ارزیابی در جمعیت های بیمار بیشتری دارد.
اهمیت: کم وزن بدنیا آمدن نوزاد مرتبط با سن حاملگی (SGA) یکی از علل اصلی عوارض و مرگ و میر پری ناتال است. تغذیه نامناسب مادر و سطح استرس بالا با رشد ضعیف جنین و پیامدهای نامطلوب بارداری مرتبط است.
هدف: بررسی تاثیر مداخلات ساختاریافته مبتنی بر رژیم غذایی مدیترانه ای یا کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (کاهش استرس) در حاملگی های پرخطر و تاثیر آنها در درصد نوزادانی که با وزن کم متولد شده اند و کاهش سایر پیامدهای نامطلوب بارداری.
طراحی، تنظیم و شرکت کنندگان: کارآزمایی بالینی تصادفی شده گروه موازی که در بیمارستان دانشگاهی در بارسلون، اسپانیا انجام شد، شامل ۱۲۲۱ فرد دارای حاملگی تک قلو (هفته ۲۳-۱۹ بارداری) در معرض خطر بالای SGA. ثبت نام از ۱ فوریه ۲۰۱۷ تا ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹ با پیگیری تا زمان تحویل (پیگیری نهایی در ۱ مارس ۲۰۲۰) انجام شد.
مداخلات شرکتکنندگان: در گروه رژیم غذایی مدیترانهای (۴۰۷ نفر) ۲ ساعت در ماه جلسات آموزشی فردی و گروهی و ارائه رایگان روغن زیتون و گردو خالص صورت گرفت. افراد در گروه کاهش استرس (n = ۴۰۷) تحت یک برنامه کاهش استرس ۸ هفته ای مناسب برای بارداری قرار گرفتند که شامل جلسات هفتگی ۲.۵ ساعته و ۱ جلسه تمام روز بود. افراد در گروه مراقبت معمول (۴۰۷ = n) مراقبت های بارداری را طبق پروتکل های سازمانی دریافت کردند.
پیامدها و اقدامات اصلی: نقطه پایانی اولیه درصد نوزادانی بود که در هنگام زایمان SGA داشتند، که به عنوان وزن هنگام تولد زیر صدک ۱۰ تعریف شد. نقطه پایانی ثانویه یک پیامد نامطلوب ترکیبی پری ناتال بود (حداقل ۱ مورد از موارد زیر: زایمان زودرس، پره اکلامپسی، مرگ و میر پری ناتال، SGA شدید، اسیدوز نوزادان، نمره آپگار پایین، یا وجود هر گونه عوارض عمده نوزادی).
نتایج: از بین ۱۲۲۱ نفر، ۱۱۸۴ نفر (۹۷%) کارآزمایی را تکمیل کردند (۳۹۲ نفر در گروه رژیم غذایی مدیترانه ای، ۳۹۱ نفر در گروه کاهش استرس، و ۴۰۱ نفر در گروه مراقبت معمول). SGA در ۸۸ نوزاد (۲۱.۹٪) در گروه کنترل، ۵۵ (۱۴.۰٪) در گروه رژیم غذایی مدیترانه ای و ۶۱ (۱۵.۶٪) در گروه کاهش استرس رخ داد. پیامد نامطلوب پری ناتال ترکیبی در ۱۰۵ نوزاد (۲۶.۲%) در گروه کنترل، ۷۳ (۱۸.۶%) در گروه رژیم غذایی مدیترانه ای و ۷۶ (۱۹.۵%) در گروه کاهش استرس رخ داد.
نتیجهگیری و ارتباط: در این کارآزمایی تصادفیسازیشده که در یک موسسه در اسپانیا انجام شد، درمان افراد باردار در معرض خطر بالای SGA با رژیم مدیترانهای یا با کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، در مقایسه با مراقبتهای معمول، به طور قابل توجهی درصد نوزادان با وزن کم هنگام تولد را کاهش داد. زیر صدک ۱۰ با توجه به محدودیتهای مهم مطالعه، این یافتهها باید مقدماتی در نظر گرفته شوند و نیاز به تکرار و همچنین ارزیابی در جمعیتهای بیمار اضافی داشته باشند، قبل از اینکه به این نتیجه برسیم که این درمانها باید به بیماران توصیه شود.
Francesca Crovetto, MD, PhD; Fàtima Crispi, MD, PhD; Rosa Casas, PhD
JAMA. 2021;326(21):2150-2160. December 7, 2021