سال 15, شماره ۱۰۴, ماهنامه عرصه پزشکی

سندرم ترشح نامناسب هورمون ضد ادراری، حتی پس از آندوسکوپی

Yasuhiko Hamada, MD, PhD. Kyosuke Tanaka, MD, PhD

هیپوناترمی یک عارضه احتمالی ثانویه به جراحی های بزرگ است که تقریباً در ۴٪ بیماران رخ می دهد. تصور می شود مکانیسم کاهش سطح سدیم سندرم ترشح نامناسب هورمون ضد ادرار (SIADH) باشد. با این حال، حتی روشهای کم تهاجمی، مانند روشهای آندوسکوپی، ممکن است باعث SIADH شوند. در اینجا، ما یک مورد نادر از SIADH ثانویه به روش آندوسکوپی را گزارش می کنیم.

یک خانم ۷۷ ساله تحت آزمایش ایمونوشیمیایی مدفوع مثبت برای غربالگری سرطان روده بزرگ تحت کولونوسکوپی قرار گرفت. وی هیچ سابقه پزشکی مربوطه نداشته و هیچ دارویی دریافت نکرده است. معاینه فیزیکی، نتایج آزمایشگاهی و سی تی اسکن سیستمیک وی طبیعی بود. کولونوسکوپی یک پولیپ بزرگ به ابعاد ۴۰ میلی متر را در ناحیه سکوم نشان داد. ما برداشتن آندوسکوپی را برای حذف تومور انجام دادیم و بدون هیچ گونه عارضه ای برداشتن بلوک انتهایی انجام دادیم. نمونه برداشته شده یک آدنوم با حاشیه بدون تومور بود. در طی ۲۴ ساعت پس از عمل آندوسکوپی، بیمار چیزی نخورد و ۱۵۰۰ میلی لیتر محلول گلوکز ۴.۳٪ با ۵۲.۵ میلی مول کلرید سدیم برای او تجویز شد. در روز اول پس از عمل آندوسکوپی، معاینه فیزیکی وی طبیعی بود، اما نتایج آزمایشگاهی نشان داد که غلظت سدیم سرم پایین ۱۲۷ میلی مول در لیتر است. اگرچه مصرف غذا در روز دوم پس از عمل آندوسکوپی مجاز بود، اما او به دلیل خستگی عمومی و از دست دادن اشتها قادر به خوردن غذا نبود. در روز سوم پس از عمل آندوسکوپی، نتایج آزمایشگاه نشان داد که غلظت کم سدیم سرم بدتر شده و به ۱۱۸ میلی مول در لیتر رسیده است. دیگر نتایج آزمایشگاهی نشان داد که یک اسمولالیته سرم ۲۴۳ mOsm/kg/H۲O ، اسمولالیته ادرار ۲۷۰ mOsm/kg/H۲O، غلظت سدیم ادرار ۵۷ mmol/L، کراتینین سرم ۰.۹۶ mg/dL و وازوپرسین آرژنین پلاسما (AVP) وجود دارد. ۰.۶ pg/mL (جدول ۱) عملکرد تیروئید و آدرنال طبیعی بود. بر اساس این یافته ها، تشخیص SIADH گذاشته شد. بیمار با مصرف خوراکی نمک، به دنبال تزریق سالین، با نظارت بر غلظت سدیم سرم تحت درمان قرار گرفت. در روز چهارم پس از عمل آندوسکوپی، علائم وی به موازات بهبود غلظت سدیم سرم بهبود یافت. در روز نهم پس از عمل آندوسکوپی ، غلظت سدیم سرم نرمال شده و بیمار مرخص شد.

جدول ۱

SIADH با هیپوناترمی همراه با اسمولالیته پایین سرم و اسمولالیته بالا ادراری به طور نامناسب، افزایش نسبی میزان خروجی سدیم ادرار، یوولمیای بالینی و عدم بیماری تیروئید و آدرنال مشخص می شود. مورد ما این معیارهای بالینی را داشت. SIADH ممکن است به دلایل مختلفی مانند بیماری بدخیم، اختلالات ریوی، اختلالات سیستم عصبی مرکزی و داروها ایجاد شود. با این حال، این بیمار در یکی از این دسته ها قرار نگرفت و به احتمال زیاد روش آندوسکوپی علت مورد ما بود.

روشهای تهاجمی معمولاً از طریق تحریک آزادسازی AVP در اثر درد و استرس، سطح گردش خون AVP را افزایش می دهند. با این وجود، مایعات داخل وریدی هیپوتونیک معمولاً در دوره بعد از عمل تجویز می شوند. بنابراین، ۰.۹٪ کلرید سدیم برای تجویز داخل وریدی به بیمار در دوره بعد از عمل توصیه می شود. علاوه بر این، باید توجه داشت که بیماران مبتلا به SIADH ممکن است به آسیب دائمی یا مرگ مبتلا شوند و بنابراین، تشخیص سریع و شروع درمان مستقیم SIADH همچنان کلید پیامد موفقیت آمیز است.

مورد ما نشان می دهد که SIADH باید در تشخیص افتراقی هیپوناترمی حتی پس از اقدامات کم تهاجمی، مانند اقدامات آندوسکوپی، برای جلوگیری از مشکلات تشخیصی در نظر گرفته شود.

 AMJmed. VOLUME 134, ISSUE 5, E325-E326, MAY 01, 2021